Skillnader i elevantal på friskolorna

Samtidigt som elevantalet står stadigt på friskolan Nya läroverket tappar Norrskenet elever.Skillnader syns även mellan frigymnasierna.

Färre elever. På Norrskenets friskola är det mer utflyttning än inflyttning av elever på lågstadiet. Därtill har stora årskullar gått ut årskurs nio vid vårterminens slut.

Färre elever. På Norrskenets friskola är det mer utflyttning än inflyttning av elever på lågstadiet. Därtill har stora årskullar gått ut årskurs nio vid vårterminens slut.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2014-09-04 11:16

Norrskenets friskola är en skola för elever från förskoleklass upp till årskurs nio. Nu till höstterminen började 132 elever på skolan, jämfört med i fjol är det en minskning då skolan hade 195 elever.

Enligt rektorn Jörgen Stenmark är en av förklaringarna att stora årskullar gick ut årskurs nio.

– Men vi har inte riktigt lyckats fylla på som vi önskat. I hela lågstadiet är det mer utflyttning än inflyttning, säger han.

Flyttat från stadsdelen

I dagsläget finns fem elever i förskoleklassen. I den sammanslagna ett-tvåan finns sju elever i årskurs ett och fem elever i årskurs två. Ytterligare ett par stycken elever är på gång att börja i förskoleklass och årskurs två enligt rektorn.

– Vi hade kalkylerat med ytterligare tio barn i lågstadiet men det blev inte så av olika faktorer, bland annat så är det några som flyttat till andra orter och stadsdelar och har sin skolgång där. Sedan har vi haft en viss personalomsättning av lite samma orsak, men jag kan inte säga att det är därför som barn flyttat. Fast det kan vara så.

Är du orolig för skolans framtid?

– Definitivt inte. Vi har en långsiktig plan som genererar mer elever i framtiden.

På Nya läroverket som numera har två friskolor, en på Bergviken och en på Bergnäset, ligger elevantalet ganska stadigt jämfört med fjolåret. På Bergviken där eleverna går från förskolklass upp till årskurs nio finns cirka 420 elever det här läsåret och på Bergnäset har antalet dubblerats till cirka 200 elever, men där har också årskurserna utökats till att numera även omfatta förskoleklass upp till årskurs fem. I förskoleklassen finns tolv barn och i övriga nya årskurser variera antalet, fortfarande finns tomma platser.

– Jag tror att vi dubblerat för att vi har en bra verksamhet, annars skulle man inte välja oss, säger en av rektorerna, Peter Ohlsson.

Färre än i fjol

På NTI-gymnasiet är det cirka 160 elever vilket är något färre än i fjol.

– Vi har haft stora årskullar som gått ut, samtidigt har vi tagit in fler elever i årskurs ett än förra läsåret, säger rektorn, Charlotte Pittja.

På friskolan Luleå praktiska gymnasium har elevantalet utökats från 140 till 180.

Fakta friskolor

Norrskenets friskola: Etablerades i Luleå 2007, finns även i Boden och Kalix. Drivs sedan 2010 av Academedia som har drygt 400 enheter, det vill säga, förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar runt om i hela Sverige.

Nya läroverket: Etablerades i Luleå 2006, skolan på Bergnäset 2012. Ägs av Gunvor Selberg och Birgitta Lahti Nordström.

NTI-gymnasiet: Etablerades i Luleå 2004. Samma ägare som Norrskenets friskola. Gymnasieskolorna finns på 14 olika orter i Sverige, den första startade 2002.

Luleå praktiska gymnasium: Etablerades i Luleå 2009. Drivs av Praktiska i Sverige AB som i dagsläget står bakom 35 gymnasieskolor runt om i hela Sverige. Den första öppnades 1999.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!