Skidfolket jublar - trots regnet

Medan regnet öste ned längs den norrbottniska kusten höll länets skidbackar öppet varje dag under jullovet.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2014-01-05 10:49

Storklinten, Kåbdalis och Dundret rapporterar om en ökning i antalet besökare jämfört med motsvarande period förra året.

– Förra julen var ruskigt kall, minns Johan Gunnarstedt i Kåbdalis. För vår del har vi haft en ökning av besökare med 30 procent.

Slapp regnet

Storklintens platschef Tore Boström noterar också fler åkare i backen, även om ökningen inte är lika stor som i Kåbdalis. Han tror att siffrorna hade kunnat bli ännu bättre - om den senaste tidens väder varit mer gynnsamt.

– Tyvärr har många vid kusten inte trott att det går att åka skidor i Storklinten. De flesta blir rejält förvånade när de kommer hit. Här har vi dock sluppit undan allt regn utan fått snö i stället.

Snödjupet i skidbacken utanför Boden rapporteras vara 55 centimeter. Fyra av totalt elva nedfarter är öppna i dagsläget.

"Bättre än förra julen"

På Dundret är snödjupet 68 centimeter i de pistade backarna. Här har två nedfarter inte öppnats än. Orsaken är, enligt backchef Niclas Rydgren, att det saknas belysning.

– Det har sett bra ut under julen. Klart bättre än förra året, men jag skulle gärna se ett slut på det milda vädret nu. Runt tio minusgrader vore perfekt, förklarar Rydgren.

Skidbackarna i Björkliden och Riksgränsen är för närvarande inte öppna och planerar att hålla sin traditionsenliga premiär under februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om