Skenande pris äter ur skolmatsbudget
Kostnaderna för de skenande matpriserna i Sverige tar nu stora tuggor i kommunernas och landstingens plånböcker.
GOD MAT. "Lunchen är viktig för skolungdomarna, många är jättehungriga när de kommer hit", säger chefande kokerskan på Staren, Kate Fahleson.
Foto: Andreas Wälitalo
- Nej, det gör vi inte. Det är en prioriterad kärnfråga tycker jag. Men däremot så måste vi titta på hur vi kan spara i övrigt detta tunga år 2008. Personalsidan? Nja, det blir svårt i år. Kanske kan vi skjuta på inköp och titta över lagerhållningen, säger Lindström som inte är oroad men tycker det känns tråkigt när inte budgeten går ihop.- Jag har begärt kostnadstäckning av min ekonomichef och vet ej ännu hur det går med det. Men om det inte går så får man väl tala om för mig hur vi ska spara och på vad. Man får göra en utredning helt enkelt och skjuta frågan till politikerna, menar Marie-Louise Lindström.Att skolungdomarna ska hållas skadelösa när det gäller skollunchen är viktigt för henne.- Många unga äter inte frukost i dag, skollunchen är ett viktigt mål för många, säger Lindström med tanke också på att man i familjerna kanske drar ned på maten på grund av de tuffa matpriserna. Då blir skolmåltiden än viktigare.Växer en gång
- Eleverna går ju i skolan i tolv år och växer också under denna period. Man växer bara en gång i livet! Maten är viktig, slår kostchefen fast.Inom landstinget i länet räknar man med att kostnaderna för maten ökat med fyra procent och man har därför börjat använda billigare råvaror. Bara på Sunderby sjukhus handlar fördyringen om runt miljonen. Något man valt att spara in exempelvis genom att inte servera helt kött som exempelvis fläskfilé. Man reagerar här på att grossisterna kunnat höja matpriserna trots ingångna prisavtal med hänvisning till force majeure vilket inte känns riktigt, rätt menar man.Hur som haver. Hälsar man på i en skolbespisning som på Staren i gymnasiebyn, en av tre bespisningar inom byn, så är elever och måltidspersonal överens om att maten måste få kosta.Kate Fahleson som är chefande kokerska säger:- Många unga äter inte frukost och då är lunchen jätteviktig för dem. Här serverar vi mat som köttbullar med mera, inget dyrt helt kött. Maten måste få kosta! Visst, man förstår att man måste titta på allt, säger hon om besparingsåtgärder vilket även kan gälla personaltätheten. Men för henne är ungdomarna viktigast. Och för sin egen del och de andra i köket är hon inte så orolig.Alla behövs
- Nej, för vi har redan en så slimmad personalsituation och vi behövs alla här. Här äter kring 800 personer varje dag och ännu fler under intensivare delar av året. Vi är fem heltidare och två på deltid och samtliga behövs, säger Kate Fahleson. Hon och hennes kamrater i köket får beröm av ungdomarna som för dagen köar för köttfärssås och spagetti och sallad:- Här är god mat. Så här ska skolmat vara, säger Sara Jakobsson, elev vid hantverksprogrammets frisörlinje.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!