Det utbredda användandet av Swish i landet ses som något positivt av majoriteten av användarna.
Fast på Skatteverket ser man risker med att fler betalningar genomförs med Swish.
– Vi har inga synpunkter som Swish som sådant eftersom det underlättar att betala. Det vi har upptäckt inom kontanthandeln är att betalningar inte alltid registreras korrekt, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontroll av kontanthandel.
Sedan 2010 finns en lag om krav på kassaregister som säger att kunden alltid ska få ett kvitto. Detta har minskat skattefusket men möjligheten att göra överföringar via exempelvis Swish gör att dessa inte alltid hamnar i bokföringen.
– I somras tittade på Swishbetalningar som inte slogs in och det var upp till 40 procent kring olika sommarevenemang som festivaler och liknande som inte är undantagna av lagen. Det är ett fusk såklart och det är inte bara med Swish utan även med kontokort som vi har sett, säger Conny Svensson.
Upptäcks fusket kommer en kontrollavgift på 12 500 kronor. Sker det ytterligare gånger dubblas kontrollavgiften till 25 000 kronor.
Birgit Öhlund är handelsutvecklare på Visit Luleå samt ordförande i Sunderby SK och har mest märkt av Swish bland föreningar och organisationer.
– I föreningslivet kan man koppla till ett privat konto och då kan det bli problem eftersom det egentligen ska redovisas direkt. Det gäller att säkra upp och koppla till rätt konton. Så man måste göra det på rätt sätt, säger hon.