Skatteverket ger Luleåbolag miljonbakläxa

Luleåbolaget gjorde avdrag för 2,8 miljoner kronor under drygt fem år. Nu underkänner Skatteverket avdragen och kräver dessutom skattetillägg.

Bakläxa. Luleåbolagets avdrag på 2,8 miljoner underkänns.

Bakläxa. Luleåbolagets avdrag på 2,8 miljoner underkänns.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Luleå2017-04-20 12:49

Skatteverkets revision av Metallurgiska forskningsbolaget i Luleå AB visade att avdrag för ingående moms gjorts åren 2011 till 2016, till en summa av totalt 2,8 miljoner kronor. Då bolaget inte bedriver någon momspliktig verksamhet underkänns avdragen. Dessutom ska bolaget betala ett skattetillägg på 426 000 kronor.

Metallurgiska forskningsbolaget har som ändamål att stödja forskning. Bolaget har ett delägande i Swerea, moderbolag till Swerea Mefos som bedriver metallurgisk forskning i Luleå. Swerea ägs till 42 procent av staten, resterande ägare är olika industrigrupper där en rad företag finns representerade, bland andra SSAB och LKAB. I Luleå ser forskning och utveckling vid Swerea Mefos i nära samarbete med universitetet.

Eva Sundin är vd för både Swerea Mefos och Metallurgiska forskningsbolaget. Enligt henne är det en bedömningsfråga huruvida bolaget har rätt att dra av för ingående moms.

– Det beror på hur man ser på verksamheten. Nu har Skatteverket bedömt att man inte får göra de momsavdrag som vi tidigare räknat med att kunna göra, säger hon.

Skatteverket anser att rätt till avdrag för moms saknas då Metallurgiska forskningsbolaget inte har någon beskattningsbar omsättning. Verksamheten består av kapitalförvaltning. Någon försäljning förekommer inte.

"Ni har vidare angett att ni anser att ni har avdragsrätt för ingående moms men inte redogjort för varför ni anser att avdragsrätt finns", skriver Skatteverket.

Kommer ni att överklaga?

– Vi tittar på ärendet, men vi följer myndighetens beslut, säger Eva Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om