Polisen kan nu ingripa tidigare och mer kraftfullt. Fler hundar som orsakar skada, hundslagsmål eller andra problem omfattas nu av lagen.
Ett exempel inträffade den 27 maj i fjol när två hundar spred skräck i Hertsön. De attackerade både andra djur och människor. Polisen i Luleå grep in och efter tester och utredning avlivades en av hundarna, en irländsk varghund.
- Det är ytterst sällan det går så långt att hundar måste avlivas. Oftast handlar det om ett så kallat föreläggande, förbud, omhändertagande eller att vi säljer eller överlåter hunden till en lämplig person. Men i fallet med Hertsön fann vi att avlivning var den enda möjligheten. Hunden hade även tidigare visat ett aggressivt beteende, säger Thomas Sjöholm, Luleå, jurist och den som håller i sådana här frågor vid polismyndigheten i Norrbotten.
Går det att peka ut platser i länet där det finns mindre lämpliga hundägare och mer aggressiva hundar?
- Ja, de flesta anmälningarna till oss kommer helt klart från kustkommunerna. Benägenheten att kontakta polisen i sådana här fall är mycket mindre i inlandet. Från fjällen har jag bara varit med om ett enda fall. Och då var det en turist med hund som pekades ut, säger Thomas Sjöholm.
Vilken roll spelar de så kallade kamphundarna?
- Alla möjliga hundarter kan attackera. Men angrepp från kamphundar sker som regel med större kraft. Då kan också andra hundar dö. Och det vanligaste är att hundar ger sig på andra hundar. Anfall mot människor är ovanliga.
- När vi får en anmälan om en aggressiv hund kontaktar vi alltid ägaren, som får tillfälle att yttra sig. En utredning görs. Och vi jobbar framåtsyftande. Att det inte ska hända igen. Lagen ska ju skydda omgivningen.
- De flesta hundägarna är också förstående. De tar sådana här saker på största allvar. De har som regel också tagit kontakt med motparten. Merparten av alla anmälningar och ärenden avskrivs. De betraktas som engångsföreteelser. Men visst förekommer det att hundägare kan drabbas av förelägganden som att hålla djuren i koppel och/ eller med munkorg. Det kan också bli böter eller omhändertagande av hunden, säger Thomas Sjöholm.