Skarp kritik mot hockeygymnasium

När Luleå Hockeys målvaktstränare skulle medverka på ishockeygymnasiet fick en elev inte vara med.
Skolans svar till skolinspektionen är att eftersom petningar är vanliga i idrottssammanhang är det också en del av undervisningen.

Luleå2012-12-19 06:00

Målvakten började gymnasiet på en annan ort men flyttade hem under höstterminen 2009. Han erbjöds då en plats på ishockeygymnasiet. De två första läsåren spelade han samtidigt hockey med Luleå Hockeys yngsta juniorlag.

När åldern var inne för att ta klivet upp i det äldre juniorlaget ansåg lagledningen att det fanns bättre målvakter och spelaren fick söka sig till en ny förening.

I samband med klubbytet kunde målvakten inte längre förvara utrustningen i Coop Arena då träningen kvällstid bedrevs på annan ort och i stället för att släpa trunk och klubbor på bussar, valde han flera gånger att inte medverka på lektionerna.

Enbart för den andra eleven
En av gångerna när han däremot gjorde just det var när Luleå Hockeys målvaktstränare Daniel "Hento" Henriksson skulle vara med på ispasset. Men i omklädningsrummet före träningen blev han tillsagd att inte byta om, då "Hento" var där enbart för den andra målvakten som spelade i Luleå Hockeys J20-lag.

Det är i alla fall anmälarens version som lämnats till skolinspektionen.

Luleå kommun förklarar händelsen på följande sätt; "Inför lektionen gav läraren instruktioner till eleverna genom att berätta vilka elever som skulle göra vad under lektionens gång.

Del av undervisningen
Skolan menar att eleverna som håller på med idrott är vana att vissa inte blir uttagna till vissa laguppställningar. I och med att detta är en återkommande del i idrottsverksamheten, utgör detta även en del av undervisningen i specialidrott."

Men förklaringen är någonting som går tvärt emot skolans uppdrag och värdegrund där det i skollagen tydligt framgår att alla elever ska ha rätt till lika tillgång till likvärdig utbildning, vilket också skolinspektionen anmärker på i sitt beslut som även rör andra områden där skolan brustit, gällande antagning och inskrivning och rätten till särskilt stöd.

"Inte mina ord"
När Kuriren läser upp utredningen från skolinspektionen blir den utpekade läraren förvånad.

- Jag känner inte alls igen händelsen. När du läser upp det låter det som om någon svarat i generella ordalag. Det är då absolut inte mina ord och jag har aldrig nekat någon att vara med på en lektion, säger läraren.

Det är ju skolans svar på vad som har hänt, har skolan svarat utan att prata med dig som var med då?

- Jag vet inte. Men jag har inte pratat med min rektor om den här händelsen.

Men i svaret så uppger skolan att du har sagt till eleven att denne inte ska göra samma uppgifter som målvakten i J20-laget, stämmer inte det då?

- Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det eftersom jag inte kan minnas händelsen. Men nej, jag har aldrig sagt att en elev inte får vara med under ett ispass.

Strider mot rutiner
Att rektorn skulle ha skickat in ett svar till skolinspektionen utan att kontakta berörd lärare strider helt mot gymnasieskolans rutiner, enligt gymnasiechefen Bengt Augustsson.

- Rektorn är den som ska svara skolinspektionen vad som har hänt och för att kunna göra det måste denna naturligtvis gå igenom det tillsammans med läraren. Jag hoppas verkligen att det har skett så också, för mig låter det konstigt, säger han.

Att det skulle gälla andra regler för elever som går elitidrottsutbildningar än traditionella skolämnen tar han starkt avstånd från.

- Jag hoppas verkligen inte att det har skett på det sätt som det beskrivs, så får det absolut inte gå till, säger Bengt Augustsson.

Kuriren har även varit i kontakt med flera elever vid hockeygymnasiet som förklarar att de uppmanats att inte delta i en lektion då det skulle hållas fystester, med motiveringen att deras resultat ändå inte räknas.

- I den frågan handlar det om att elever som är intagna som regionala spelare ska genomföra vissa tester som jag har skyldighet att rapportera in. Samma sak gäller inte för dem som är intagna som lokala spelare. Men det är ingen som har förbjudit dem att göra testerna, säger läraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om