Det har gått tolv dagar sedan journalsystemet Cosmic togs i bruk inom sjukvården i Norrbotten.
Övergången har inte mötts med unisona hurrarop. Skarpast är kritiken från de privata hälsocentralerna.
Magnus Olivesten, vd i Hermelinens vårdcentral, beskriver starten som kaotiskt.
– Vi lider fortfarande av driftstörningar i systemet, men det var betydligt värre i förra veckan. Då var det en katastrof. Vi kunde inte ens ta oss in i regionens servar. Vi blev utkastade titt som tätt.
Hermelinen driver två av totalt sex privata vårdcentraler i Norrbotten. I Luleå handlar det om 10 400 patienter. Den andra verksamheten finns i Sävast.
Magnus Olivesten bedömer att införandet av Cosmic har resulterat i ett ekonomiskt bortfall.
– Jag skulle tippa att på Hermelinen förlorade vi två-tre läkarbesök per dag och doktor på grund av att systemet var för segt. Dessutom är det mycket som ska föras över manuellt in i det nya journalsystemet. Det handlar bland annat om patienters läkemedelslistor och det arbetet tar tid.
Hur upplever du Cosmic i dag?
– Det har blivit bättre, men vi kan fortfarande inte producera besök i samma takt som normalt. Den här förändringen drabbar främst patienterna, som kan uppleva en undanträngningseffekt, svarar Magnus Olivesten.
Krister Berglund är divisionschef i region Norrbottens division Nära. Han betonar att bytet av journalsystem innebär ett stort systemskifte, som förväntades bli en belastning för all sjukvård i länet.
Han understryker att det pågår ett arbete för att lösa problematiken för de privata vårdcentraler.
– Vi hade problem till en början med den server som kopplades upp mot de privata vårdgivarna. Den gick ned. Minnesutrymmet var inte tillräckligt. Belastningen ökade mycket mer än vi förutsett. Sedan en tid tillbaka arbetar vi intensivt för att åtgärda felen, säger Krister Berglund.
Har samma fel uppstått hos regionens hälsocentraler?
– Vi upplever inte den här typen av problem, nej. Inom regionen är det mer handlat om att överföreningen av patienternas journaldata och läkemedelslistor tar längre tid än vad vi inledningsvis räknat med. Vi arbetar för att hitta åtgärder som kan göra att arbetet går snabbare. Det handlar om ett stort jobb och vi vill inte tappa bort någon patientdata för att övergången ska vara så patientsäker som möjligt.