Skarin om nya vd-rollen

Den första november kliver medieprofilen Li Skarin in som ny vd för Luleå Näringsliv AB. "Det är superviktigt att tänka region nu", säger hon till Norrbottens Affärer.

Ny vd. Li Skarin tar över den tunga vd-posten på Luleå Näringsliv AB.

Ny vd. Li Skarin tar över den tunga vd-posten på Luleå Näringsliv AB.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2017-10-02 12:52

På måndagsförmiddagen offentliggjorde Luleå Näringsliv att det blir Li Skarin som tar över den tunga vd-posten efter Matz Engman.

Li Skarin fick själv reda på att styrelsen enhälligt röstat fram henne som ny vd under söndagskvällen.

– Jag blev jätteglad. Det är en jättestor grej och det påverkar naturligtvis mitt liv och yrkesliv otroligt mycket. Det blir något helt nytt som jag ser fram emot, jag gillar nya utmaningar, säger Skarin till Norrbottens Affärer.

Varför tror du valet föll på dig?

– Jag tror att det handlar mycket om att jag synts och hörts i sammanhang som handlar om regional utveckling, samhällsutveckling och näringslivet. Sedan kommer jag från en bransch som är duktig på kommunikation. Jag är duktig på sälj och har jobbat på nationell och internationell marknad tidigare, jag vill fortsätta med det och sätta Luleå på kartan ännu mera.

Vilka utmaningar ser du med Luleås näringsliv i dag? Några frågor du tänker jobba extra med?

– Utmaningen med kompetensförsörjningen är inte unikt för Luleå. Men att hitta arbetskraft och duktig kompetens är den viktigaste utmaningen i alla branscher, att försöka stå förberedda hela tiden. Det är alla bolags största utmaning. Sedan är Luleås näringsliv väldigt brett, det finns väldigt många olika kategorier av näringsliv som är viktigt att dyka i.

Någon speciell bransch som behöver extra fokus?

– Jag ska lyssna av branschråden och ägarna. Det är viktigt att ha en omvärldsanalys och känsla för vad som är viktigast, sedan kan man inte alltid göra allt. Jag tror mer på att djupfokusera på viktiga saker för att komma någon vart.

Vad kommer du att ta med dig från Matz Engmans tid?

– Matz har varit superduktig på att vara utåtriktad och kommunicera Luleå Näringsliv. Jag kommer fortsätta jobba med det och han har ju naturligtvis den stora Facebook-etableringen som ett tydligt exempel. Man har hört historien många gånger, så nu ska jag pumpa honom på information om hur det verkligen gick till. Sedan gäller det att fortsätta jobba med att Luleå ska lysa som en stark stjärna i norr tillsammans med Umeå, Skellefteå, Piteå och Boden. Det är superviktigt att tänka region nu.

Kommer du tänka mer region än Matz?

– Det kan hända. Jag är från Arvidsjaur, har bott i Luleå och bor i Piteå i dag. Jag känner mig som en "regional persona" i Norrbotten. För mig känns det naturligt tack vare min bakgrund. Luleå är en otroligt viktig motor i regionen. Att jobba i motorn, med motorn gör att det känns som att man är på rätt ställe. Alla måste med på något sätt för att det ska bli riktigt bra i slutändan, tror jag.

Kommer vi att få se dig på Gala Night den 27 oktober?

– Vi får se om de har någon biljett över till nya vd:n, det kanske är fullt. Haha. Men det kan hända att jag dyker upp där.

I dag är Li Skarin ägare och vd för mediebolaget Massa Media som har sitt säte i Piteå. Från och med den första november tar Göran Hedemalm, i dag vice vd i bolaget, över vd-rollen i mediebolaget.

– Allt är så nytt men mitt ägarskap i Massa Media ska på sikt avvecklas. Vi har bestämt att vi ska göra det i den takt som blir bäst för bolaget, det får bli en smooth övergång.

Li Skarin

Ålder: 44 år

Bor: I Piteå

Intressen: Hästsport, resor

Familj: Sambon Tobbe och två barn, Theo,9, Tilde, 17, bonusdottern Sanna

Aktuell med: Ny vd för Luleå Näringsliv AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om