Förra visningen ägde rum vintertid, och gav i slutänden två anbud som Luleå kommun valde att inte gå vidare med.
I den nya anbudsrundan planeras visningen under våren och då blir det båttur ut till ön.
– Vi har inte gett det en riktigt chans att visa upp Jopik på ett bra sätt. Det är mer än "bara" en försäljning, vi vill ha en etablering. Sedan är vi medvetna om utmaningarna med att vara ute i skärgården, säger Helén Wiklund Wårell.
Vilka är utmaningarna?
– När man hyrt gården av kommunen är man begränsad till de byggnader som finns. Det är större potential om man äger det. Sedan är det turbåtstrafiken, det går inte skytteltrafik dit. Vintersäsongen är utmanade, vi vet ju aldrig när vägen till Hindersön är körbar och inte.
Vad betyder Jopikgården för Luleå kommun?
– Det är en pärla. Fint läge, vackert ute på Hindersön. Det finns möjlighet att bygga stugor. Den som förvärvar Jopikgården har en utvecklingsmöjlighet som finns med i detaljplan.
Anläggningen består av en huvudbyggnad, konferensbyggnad, bagarstuga och ett antal mindre byggnader. Det finns renoveringsbehov, exempelvis kan köket behöva byggas om beroende på verksamhet.
Har man väntat för länge med att renovera den?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är gjort renoveringar och det är inte så att byggnaden är i dåligt skick. Det är en avvägning, det blir också hyresbelastande, säger Helén Wiklund Wårell.
Även om det är kommunen som sköter försäljningen kontaktades det kommunala näringslivsbolaget Luleå business region (LBR) för att hjälpa till.
Destinationsutveckling är ett av deras uppdrag.
– Marknadsföringen går ut via kommunen, men vi kommer att supporta på det sätt vi kan. Vi pratar med en massa företag och på så sätt marknadsför vi det, säger Roger Tuomas, etableringschef på LBR.
De kan också ge support vi en etablering.
– Jopikgården är ett trevligt ställe och uppskattat av många Luleåbor. Man vill få till en bra lösning på det. Det gäller att någon ser potentialen. En bra affärsidé är det som krävs, säger Tuomas.
Om Luleå kommun inte lyckas med försäljningen läggs gården i lokalbanken. Det betyder att kommunen har koll på objektet och sköter om det, men gör inte några stora renoveringsinsatser. Hela 2024 är kultur- och fritidsförvaltningen hyresgäst.