Luleås sjöfart och båtliv visade upp sin bredd på Skärgårdens dag

Efter flera års uppehåll arrangerade Luleå kommun återigen Skärgårdens dag på Södra hamnplan i Luleå. Ett populärt initiativ tyckte många besökare.

Besökarna på Skärgårdens dag var nöjda. "Ett jättebra initiativ, toppen att få se vad Luleå erbjuder" sade Anna Hederyd, tillsammans med Isak Hederyd och Rebecca Zidaric.

Besökarna på Skärgårdens dag var nöjda. "Ett jättebra initiativ, toppen att få se vad Luleå erbjuder" sade Anna Hederyd, tillsammans med Isak Hederyd och Rebecca Zidaric.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-06-16 17:00

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun arrangerade Skärgårdens dag på Södra hamnplan för första gången på flera år. Besökare kunde se allt från bogserbåtar och havskajaker till turbåtar och arbetsbåtar.
  • Sjöfartsverket visade upp en lotsbåt och Kustbevakningen var också närvarande, trots att de inte tillät ombordstigning på grund av säkerhetsskäl.
  • Frivilliga från Sjöräddningssällskapet i Luleå deltog för att informera om sin verksamhet och rekrytera nya medlemmar. Barnen kunde njuta av aktiviteter som hoppborg och vattenballongskjutning.

Mycket fanns att se för den som är det minsta intresserad av båtar eller bara nyfiken i största allmänhet. Alltifrån bogserbåten Viscaria till havskajaker, olika varianter av turbåtar som man kan åka ut i skärgården med och kommunens arbetsbåt Nord.

undefined
Bogserbåten Viscaria och kustbevakningens båt låg vid kajen i Södra hamn.

Besökarna fick gå ombord på båtar som man i vanliga fall inte har tillträde till. Sjöfartsverket hade en lotsbåt liggande vid kaj och intresset för att gå ombord, titta på sjökort och träffa besättningen var stort. 

– Ett jättebra initiativ, toppen att få se vad Luleå erbjuder, sade Anna Hederyd efter besöket.

– Luleå ligger så fint vid vattnet, inflikade Rebecca Zidaric. 

undefined
Skärgårdens dag i Södra hamn lockade en strid ström av besökare under dagen. Sjöfartsverkets lotsbåt syns till höger om stora hamnkranen.

Kustbevakningen hade också en båt liggande vid kaj, men där var det inte tillåtet med någon ombordstigning. Det saknades landgång och det försämrade omvärldsläget gör att man blivit mer restriktiv med besök, förklarade Helen Backman. Kustbevakningen vill ändå visa upp sig.

– Dels för att vi behöver rekrytera folk och så vill vi komma i nära kontakt med lokalbefolkningen. För oss är det värdefullt när folk hör av sig, i och med att vårt område är så stort, från Skellefteå till Haparanda. Det är bra med en engagerad allmänhet, sade Helen Backman, kustbevakningstjänsteman.

undefined
"För oss är det värdefullt när folk hör av sig, i och med att vårt område är så stort, från Skellefteå till Haparanda. Det är bra med en engagerad allmänhet" sade Helen Backman.

Frivilliga från Sjöräddningssällskapet i Luleå var på plats för att berätta om verksamheten och kanske värva fler medlemmar. Sjöräddningssällskapets insatser sker helt ideellt.

– Det är en glädje när man har hjälpt någon, sade Johan Gyllemalm. 

– Min far är med i Sjöräddningssällskapet så det var naturligt att gå med. Jag älskar att vara ute på havet, det är det bästa som finns, tillade Samuel Jodérus.

undefined
Johan Gyllemalm och Samuel Jodérus, är båda frivilliga i Sjöräddningssällskapet Luleå sedan 2,5 år tillbaka.

Nyfikna barn hade mycket olika båtar att titta på, alternativt kunde de hoppa hoppborg, skjuta vattenballonger med slangbella eller äta gratis sockervadd.

– Vi har varit på alla båtar, för vår son Alexander tycker att det är spännande, berättade mamma Ann-Sofie Andersson. 

undefined
"Vi har varit på alla båtar, för vår son Alexander tycker att det är spännande" sade mamma Ann-Sofie Andersson.

– Jättekul att få titta på alla båtar och så är det familjevänligt. Det är roligt med aktiviteter för både stora och små. Barnen älskar båtar, kommenterade Cecilia Notstrand som hade med sig barnen Valter och Cornelia.

undefined
"Jättekul att få titta på alla båtar och så är det familjevänligt" tyckte Cecilia Notstrand med barnen Valter och Cornelia Öberg, i barnvagnen.

Izabella Tönnhed hade en hektisk dag, hon gjorde pinne efter pinne med spunnet socker. Kön av förväntansfulla barn var lång. 

– I dag har jag bara gjort 150 stycken. Det har gått tre timmar, vi måste stänga kön, sade Izabella Tönnhed. 

undefined
Izabella Tönnhed, med firman Willys wadd, gjorde sockervadd på löpande band. Kön av sockersugna barn var lång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!