Skär ner satsning

Det blir inga 20 nya jobb hos Nyhlén Hugosons i Luleå. I stället flyttas styckningen av 40.000 grisar årligen till Skellefteå. Förpackningsarbetet följer med.

LULEÅ2005-11-23 06:30
Företaget talar samtidigt om en mer pressad marknad. <BR>? Branschen är supersjuk i dag. Konkurrensen är värre än någonsin, säger VD -Mikael Hugoson. <BR>Han talar om konkurrens från de som finns kvar på marknaden, om verkan från importkött och dagligvaruhandelns egna varumärken som köttproducenter som är billigast får leverera.<BR>När frågan ställs vart de 20 utlovade jobben tog vägen kan frågan lika gärna vara varför inte Hugosons strukit med.<BR>&nbsp;? Det hade vi nog gjort om vi inte slagit ihop med Nyhléns.<BR>Tidigare samarbetade Hugosons med Norrbottensgården i uppstickarnas match mot jätten Swedish Meats. Hugosons gick ur samarbetet. I och med att nye partnern Nyhléns ägs av Swedish Meats har Mikael Hugoson lierat sig med sin forne fiende.<BR>&nbsp;? Vi kan inte kriga internt. Samarbeta är det enda vi kan göra. I krig dör till sist någon. Under tiden väntar andra på att få ta över. Det är aldrig bara ens fel om två träter, att vi lämnade Norrbottensgården berodde på att de hade volym på nöt som vi var tvungna att ta men inte klarade att sälja. Vi tog det ändå. Sedan fattade Norrbottensgården sitt beslut, säger Mikael Hugoson.<BR><BR><STRONG>Kraftig överkapacitet</STRONG><BR>Innan Hugosons gick ihop med Nyhléns i Västerbotten-Ångermanland hade företagen tillsammans 300 anställda. Företagen hade en kraftig överkapacitet, enligt Mikael Hugoson. Nu finns 188 anställda kvar. Anläggningar har lagts ner.<BR>Uppdelat står gamla Hugosons för 105 av de jobb som är kvar. Går man längre tillbaka fanns ytterligare ett 50-tal men det började gå väldigt tungt och det fick följder, beskriver Mikael Hugoson.<BR>I Norrbotten är alltjämt grisfarmen i Alvik kvar. Där slaktas 40.000 grisar per år. Vidare-hanteringen sker i anläggningen i Luleå, där också annan verksamhet ingår. I Luleå skulle styckning, chark och förpackning bli kvar. Tanken var att öka arbetsstyrkan med ett 20-tal personer men styckning och förpackning flyttas i stället till Degerbyn, Skellefteå.<BR>&nbsp;? Här blir så fruktansvärt fullt, det hade blivit för trångt, motiverar Mikael Hugoson beslutet. Utbyggnad kommer inte på fråga i och med att företaget har anläggningskapacitet över, säger han. Ryms inte satsningen på torrkött som snacks i Luleå kan en nedlagd anläggning i Västerbotten startas på nytt.<BR><BR><STRONG>80 ton per vecka</STRONG><BR>Trångboddheten beror på att det blivit mer att göra, trots att anläggningar försvunnit har volymen i nya företaget ökat efter sammanslagningen, rapporterar han. Tvåskift införs på vissa arbetsområden.<BR>&nbsp;? Vi hade kanske 70 ton chark per vecka tillsammans. Nu har vi 80. Vi var spända inför hur kunderna skulle reagera på att vi gick samman. De gillar oss. Överkapaciteten vi hade var en ordentlig sådan. Nu ser vi trots allt positivt på framtiden.<BR>Kuriren har mött beskrivningen att företaget byter ner sig. Nej, anläggningen i Luleå är inte i bättre skick än den i Degerbyn, avfärdar Mikael Hugoson.<BR>Fyra?fem av styckarna i Luleå uppges följa med till Degerbyn. Där sker viss utökning. Dock inte med 20, som det var tal om i Luleå. En rationaliseringseffekt förväntas.
LÄS MER
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1032539&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Läs mer: Facket vädjar till köptrohet</STRONG></A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om