Skapade sin egen kokbok

Det serveras kenobollar och cocosnötter till lunch. Och kocken har en ko under diskbänken.
Utdrag ur en matig barnbok? Nej, det handlar om en ny kokbok som Hälsoplanetens förskola i Luleå har skapat alldeles själv.

BUFFÈ. Här laddar kocken Mats Nilsson för dagens grönsaksbuffé. Barnen brukar nogsamt kolla vad han bjuder på för dagen. Och han får ofta tummen upp.

BUFFÈ. Här laddar kocken Mats Nilsson för dagens grönsaksbuffé. Barnen brukar nogsamt kolla vad han bjuder på för dagen. Och han får ofta tummen upp.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-10-03 06:00

- Maten är en viktig del i vår verksamhet, en del av balansen, säger förskolans ägare Linda Olsson som initierade kokboken.

Ett drömprojekt hon närt sen hon startade den hälsoprofilerade förskolan med sin man år 2002.

Kenobollar
Och nej, i den nu föreliggande egna kokboken finns det inget recept på kenobollar och kocken Mats Nilsson har ingen mjölkko i köket. Han brukar dock skojfriskt hävda det för att förskolan inte serverar mjölken i paketet utan dekanterar drycken i kanna.

- Det var ett av barnen som kallar kikärtor för "kenobollar", berättar förskolläraren Lina Kinner som av chefen Linda fått uppdraget att hålla i kokboksprojektet.

Och matvaror som många små kräsna barn dissar i hemmet slinker ned med ett Mmmmm! på Hälsoplaneten.

- Ja, faktiskt, här äter barnen linser och kikärtor, aioli och en massa annat "ovant" och tycker det är så gott, säger Lina, Linda och Mats verifierande.

Och den från grunden lagade maten skapar en märkbart lugn och trevlig stämning.

- Här äter vi alla tillsammans, barnen, personalen och kocken. Vi kan konstatera att när andra i sådana här verksamheter anser att kaosmomentet på dagen inträffar vid lunch, då förstår vi ingenting, säger de tre som tycker trängsel i hallen är ett stökigare moment.

Maten är en lugn oas.

- Barnen kommer ofta ut i köket och frågar "vad blir det för mat", säger Mats som är Hälsoplanetens Per Morberg.

Alla är delaktiga
Han svarar på frågor om ingredienser och bemöter önskemål från barnen. Alla är delaktiga i det som sätts på bordet.

Recepten i Hälsoplanetens kokbok, vilken är tryckt i Luleå, är plockade ur verksamhetens matlagningsutbud.

I våras startade arbetet med att provlaga maträtterna som valts ut och de har fotograferats av Martin Olsson.

- Det har varit väldigt mycket jobb men väldigt roligt att göra, säger Lina, Linda och Mats som berättar att boken exempelvis innehåller godsaker som fisksoppa, hembakat dinkelbröd, sockerfattiga mellanmål som banansötad yoghurt med bär men även glassbomb och Nobelbubbel finns med som festliga inslag.

Varsågoda kära läsare! Vi bjuder på ett recept ur boken.

Kikärtsgryta

(för fyra personer)

800 gram kikärtor

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

1 matsked garam masala

1 tesked hel kummin

1 tesked grovmalen svartpeppar

1 matsked rapsolja

1 tesked malen koriander

400 gram hela tomater

0,5 tesked sambal oelek

2 matskedar mango chutney

2 matskedar citronsaft

0,5 tesked salt

Så här gör du:

Häll kikärtor i durkslag och skölj i kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i stora bitar, fräs lök, paprika, garam masala, kummin och svartpeppar i rapsolja i en gryta.

Rör ned kikärtor, koriander, tomater, sambal oelek, chutneyn, citronsaften och saltet. Koka upp och låt det bli genomvarmt 1-2 minuter. Servera med turkisk yoghurt och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om