Videon är inte längre tillgänglig
Alla kan nog skriva under på att det är otrevligt att dela sitt hem med oinbjudna gäster. Fram till sommarens slut är det nu högsäsong för tre av dem. Svartmyran, hästmyran och getingen. Utsvulten som den är söker sig svartmyran till våra hem, på jakt efter sockerbaserad och stärkelserik mat. Eller ja, svartmyran och svartmyran. Det är läge för pluralform här.
- För en drottning räcker det med en säsong för att lyckas bygga upp ett myrsamhälle. Där kan det finnas upp till 10.000 arbetsmyror, säger Tom Jonsson, skadedjurstekniker på Anticimex i Piteå.
När svartmyran hittat en munsbit vandrar den tillbaka med bytet till huvudboet. Där väntar drottningen och tillika chefen, den första att smaka. Under sin promenad lämnar arbetsmyran doftspår till övriga familjemedlemmar. Vips, ditt hem är invaderat.
- Myrorna söker sig också till värme, gärna till källare och där det finns golvvärme, säger Tom Jonsson.
Han berättar att företaget på den senast månaden ryckt ut på 171 ärenden gällande svartmyror.
- Vi har skickat ut minst det dubbla med myrdosor.
För att bli av med dessa ohyror fungerar värme bäst.
- Alla insekter dör när kroppstemperaturen överstiger 55 grader. Då koaguleras äggviteämnena i kroppen. Det fungerar också att frysa ihjäl dem men kan ta längre tid.
Hästmyror går steget längre och ger sig på ditt hus. En fuktskada innebär glädje för drottningen. Hon bygger gärna sitt bo där då hon är i behov av fukt. När samhället växer bildas satellitbon och flera stycken kan finnas i ett enda hus.
- Många tror att hästmyran äter träet i exempelvis en balk. Så är det inte, den gnager bara gångar för framtida bon. Med tiden kan det påverka stammens bärighet.
Ja, virket är ett optimalt bomaterial. Maten hittar de i bland annat insekter och växtsafter.
När vårsolen är framme börjar också ett bekant surrande att ljuda. Getingen har vaknat. Varför getingbon ofta ser färgglada ut beror på att honan hämtar trä från olika träfasader. Efter några varv i munnen är träet blandat med saliv. På så vis skapas den pappersmassa getingboet är konstruerat av. Tom Jonsson är noga med att påpeka att gaddbärarna ska behandlas med stor respekt.
- Getingar söker egentligen bara en skyddad plats för sina bon men blir man stucken kan det gå riktigt illa om det finns en allergi. Man blir också känsligare för varje gång en geting sticker. Det kan vara svårt att undvika att vifta med armarna men blir du stucken är det i självförsvar.
Myror och getingar är extremt giftkänsliga och bekämpas med gift i pulver- eller vätskeform.
Vägglössen ökar
Sedan finns det de skadedjur som huserar året om. Vägglössen och kackerlackorna. Krypen som gärna följer med på en resa.
- De ökar hela tiden. I fjol hade vi 12.000 larm om vägglöss. Året innan 6.000 och det fortsätter att öka. Det vanligaste är att de följer med i resväskan. Vägglössen påverkar inte hygienen men det är såklart obehagligt att de livnär sig på människor. Kackerlackorna söker föda och äter nästan allt.
Vägglöss är svårbekämpade. Huskurer bryr de sig inte om. Professionella skadedjurs bekämpare använder sig ofta av giftfria värmetält för att sanera ohyrorna.