Unga i Luleå vill se fler konserter av alla slag

Luleå behöver satsa ännu mer på musik och kultur. Det är det solklara budskapet från de som kom för att lyssna på Zacke en ljummen sensommarkväll på studentbostadsområdet på Porsön.

Studentbostadsbolaget arrangerade konserten med Zacke för att välkomna nya hyresgäster, men alla var välkomna.

Studentbostadsbolaget arrangerade konserten med Zacke för att välkomna nya hyresgäster, men alla var välkomna.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-09-07 05:00

– Välkommen till Luleå, hoppas ni har det bra, säger Zacke som stigit upp på scenen.

Det är Studentbostäder i Norden som har arrangerat en kväll då man bjuder in alla som vill på gratis hamburgare och en konsert med Luleåartisten Zacke.

– Vi vill sälja in oss som en trevlig hyresvärd med ett välkomstarrangemang för nya hyresgäster men även för alla andra som bor här, så att de kan träffas och knyta nya kontakter, säger Mikael Strömshed som står och serverar hamburgare.

Tidigt på plats är Hanna Bergfors, 32, Sanna Lundgren, 25, och Melanie Get, 32, som precis har pluggat klart till arbetsterapeut, jurist respektive psykolog.

– Det är jättekul att det händer lite grejer. Festivaler som Putte i parken är bra, men det skulle vara kul med fler lite mindre arrangemang som i kväll också – sådant kan hända en vanlig dag, säger Hanna Bergfors.

Hon tycker det är viktigt för en stad att ordna konserter och festivaler för att locka till sig folk.

– Musik är något jag vill ha där jag bor, slår hon fast.

Sanna Lundgren föredrar egentligen att gå på en konsert med en enstaka artist som hon verkligen tycker om, framför en hel festival, där utbudet kanske inte alltid passar. Därför blev hon lycklig när hon fick höra talas om Zackes konsert på Porsön. Men hon tackar inte nej till festivaler heller.

– Putte i parken var jättekul och mysigt med härlig stämning och glädje. Jag älskar konserter och musikliv, så det är en attraktionskraft för mig i en stad och det är det så klart för massor av människor.

Hon har varit både på Hamnfestivalen och Musikens makt förr om åren och av dessa två gillade hon Musikens makt lite mer.

– Där hade man chansen att upptäcka nya artister som blev större längre fram.

Vilka artister skulle du vilja ha till Luleå?
– Alla mina favoritartister är döda. Men jag vet att det var jättemånga på Putte i parken som in i det sista skrek på Hooja, så för deras skull kanske jag skulle svara det, säger hon och skrattar.

Vilken är den bästa utomhuskonserten du varit på i Luleå?
– Å, vad svårt. Jag såg Movitz i stadsparken med mina kompisar en solig sommarkväll när jag gick i gymnasiet och det var bara otroligt roligt. Ett härligt minne.

Även Melania Get tycker att kulturutbudet är viktigt för att attrahera folk till en stad och önskar att det ska finnas valmöjligheter så att man kan gå både på lite mindre tillställningar och större festivaler med olika typer av musik. 

Luleå är en stad som har som mål att växa och för att det ska vara attraktivt att bo här och kunna njuta av fritiden räcker det inte bara med friluftsliv, man vill ha kultur också, menar hon.

Ett annat gäng som dykt upp är André Miraglia, 26, civilekonomstudent, Caroline Craford, 25, sjuksköterskestudent, Linnea Rådeström, 24, civilekonomstudent, och Felicia Lundqvist, 27, som studerar digital tjänsteutveckling.

– Jag gillar musik och konserter väldigt mycket så jag tycker det är jättekul när det ordnas något. "Putte i parken" var svinkul, så det tycker jag man ska satsa på, men det kan vara kul med mindre spelningar också, säger Felicia Lundqvist.

Hon har varit på flera konserter i Kulturens hus och sett många bra artister i Luleå. Hur mycket det händer på utomhusfronten är hon lite osäker på eftersom det har varit pandemi större delen av den tid hon har bott här hittills.

Linnea Rådeström vill se gärna fler festivaler i stan. En på mindre på våren, en större på sommaren och en mindre igen på hösten. Hovet och Bolaget står på önskelistan över artister hon vill få hit.

– Jag tycker det bidrar till folkfest och stämning i en stad.

Caroline Craford håller med.

– Det för samman allihop, man träffas och det blir en rolig gemenskap.

Hon kommer ursprungligen från Stockholm och där gick hon på mycket utomhuskonserter, till exempel i Kungsträdgården varje sommar.

Ska man satsa skattepengar på det?
– Ja, det tycker jag, för det kommer bli en gladare stad. Det skulle gynna Luleå.

André Miraglia kommer från Malmö och berättar att där är det ofta tillställningar året om.

– Det är kul att det händer lite saker. Många kommer från andra städer där det händer saker oftare än här, så i Luleå kan kommunen behöva steppa upp och ordna lite fler aktiviteter för att få trevligare stämning och så att studenterna får en anknytning till stan. Det måste inte vara långa festivaler, men det vore roligt om det hände något lite mer frekvent.

Frågan ... 

Hur mycket ska Luleå satsa på stadsfestivaler – och i vilken form? 

"Vi ställde frågan till gruppledarna för partierna i Luleås kommunfullmäktige".

undefined
Evelina Rydeker

Evelina Rydeker, Miljöpartiet:

"Vi vill främja det lokala kultur- och föreningslivet och i dialog skapa nya festivaler och evenemang som lyfter Luleå och Norrbotten. Föreningar ska ges möjlighet att skapa festivaler året om! Inte bara i centrum utan också ute i stadsdelar och på landsbygden. Vi vill lyfta alla kulturyttringar såsom dans, konst, teater och musik etc".

undefined
Liv Shange Moyo

Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna:

"Vi tycker att Musikens Makt var en bra form av stadsfestival, en modell som vi vill se leva vidare och byggas vidare på: driven av det lokala kulturlivets engagemang, aktivt inkluderande genom att stå upp mot sexism, rasism och hbtq+-fobi, drogfri och gratis. Hur mycket som ska satsas behöver tas fram i dialog med kulturarbetarna och föreningslivet, men en festival i den form vi vill se behöver nog åtminstone två-tre miljoner kronor".

undefined
Anders Josefsson

Anders Josefsson, Moderaterna:

"Ungefär lika mycket och i samma form som i dag, alltså att vi upphandlar en arrangör som får i uppdrag att anordna festivalen".

undefined
Samuel Ek

Samuel Ek, Kristdemokraterna:

"Luleå ska fortsättningsvis vara en festival och evenemangsstad men sista åren har vi som kommun sett att vi kan få in näringslivet i dessa. Kostnaderna för ett evenemang ska inte tas från skattemedel som vi ska använda till vård, omsorg, trygghet och skola när vi ser att näringslivet vill vara med och stötta och stå för dessa evenemang. Vi som kommun ska möjliggöra och serva de som vill arrangera festivaler och andra evenemang".

undefined
Carina Sammeli

Carina Sammeli, Socialdemokraterna:

"Senaste åren har vi satsar drygt 2,2 miljoner på festivaler för Lulebor, riktat mot en stadsfestival för alla åldrar och en barn och ungdomsfestival. Kommunen ska själv inte vara arrangör, utan det tror vi andra aktörer gör bättre. Kommande år planerar vi att fortsätta som nu, men vi får utvärderar utifrån de behov vi ser och önskemål medborgarna har. Utöver det har vi en evenemangspott på två miljoner, som är riktad till evenemang som drar hit besökare från andra orter, till exempel nationella och internationella idrottsevenemang".

undefined
Carola Lidén

Carola Lidén, Centerpartiet:

"Det är viktigt att det skapas evenemang och aktiviteter för det ökar kommunens attraktivitet. Vi tycker att det ska vara andra än kommunen som arrangerar festivaler. Den festival som var i sommar Putte i parken var mycket uppskattad av de som besökte den och det är viktigt att liknande festivaler ska finnas framöver. Men det måste finnas en bredd med olika evenemang runt om i hela vår kommun för att få en mångfald av aktiviteter för både yngre och äldre". 

undefined
Thomas Söderström

Thomas Söderström, Liberalerna:

"Politikens roll är inte att prioritera vilka kulturella yttringar vi ska ha. Liberalerna vill ha ett starkt och fritt kulturliv utan pekpinnar, tyvärr har politiken och kommunen inte agerat så historiskt utan snarare allt för ofta velat diktera och göra saker i egen regi.
Kommunen ska inte själva arrangera evenemang som stadsfestivaler. Företagen och civilsamhället är ypperliga arrangörer och kommunen ska vara en möjliggörare, inte en arrangör förutom i vissa fall. Kulturella och kreativa näringar är ett väldigt viktigt inslag i Luleås kulturella framtid".

undefined
Erland Nilsson

Erland Nilsson, Landsbygdspartiet Oberoende:

"Som det nu fungerar".

undefined
Bertil Bartholdsson

Bertil Bartholdsson, Vänsterpartiet:

"Luleå ska fortsätta ha gratisfestivaler på sommaren, gärna med en stark lokal prägel och i samarbete med lokala kulturutövare och föreningar. Till det mer kommersiella kalaset i centrum/norra hamnen bör det gärna finnas drogfria och mindre kommersiellt inriktade alternativ, ungefär som det alternativ som Musikens Makt på Gultzaüudden utgjorde". 

undefined
Dan Ankarholm

Dan Ankarholm, Sjukvårdspartiet:

"En stadsfestival om året borde en kommun som Luleå kunna ha. Gärna med en privat anordnare med viss stöttning från kommunen. Ett mer detaljerat svar känns fel. Detaljer måste utformas mellan kommun och anordnare såsom finansiella frågor och innehåll".

undefined
Bo Larsson

Bo Larsson, Sverigedemokraterna.

"Jag tror det är bra, som hamnfestivalen och matmarknaden till exempel. Den typen av arrangemang gör att Luleå blir känt i andra kretsar utanför idrottsvärlden. Jag tror det är viktiga arrangemang, ta Piteå dansar och ler eller Storsjöyran i Östersund, de har funnits hur länge som helst. Det är viktigt för Luleåborna också och sånt här måste vi unna oss".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!