Ska du odla på balkongen? Här är supertipsen!

Har du inte börjat med försådd, förodling eller förgroning, är du kanske lite väl sent ute. I alla fall om du vill ha grönsaker från din balkong tidigt på säsongen.

Försådda plantor klarar ogräs och insektsangrepp bättre när de väl kommer ut på växtplatsen.

Försådda plantor klarar ogräs och insektsangrepp bättre när de väl kommer ut på växtplatsen.

Foto: Jenn Hultberg

Luleå2019-04-03 11:00

Vana odlare börjar sätta frön redan i februari, mars. Det gäller till exempel frön av kronärtskocka, tomat, chili, purjolök.

Den som inte är beroende av tidig skörd, kan sätta sina frön nu. Använd ursköljda mjölkpaket som krukor, exempelvis. Tänk på att jorden ska hållas fuktig, men absolut inte våt. Innan fröet blivit planta och vuxit till sig gör den i stort sett inte av med något vatten. Risken är istället att fröet och de första rötterna ruttnar i den alltför våta jorden.

Plastfolie med några hål i över mjölkpaketet brukar vara idealiskt ända till plantan blivit stor.

OK, du har en planta. Men när kan du plantera den ute? Det handlar naturligtvis om utetemperaturen, i alla fall om du inte tänker dig att bära växter och krukor in och ut kväll och morgon. Frostnätter uppskattas inte av späda plantor.

Tidig potatis är förknippad med förgroning. Det är inte nödvändigt att lägga potatisen på förgroning, det blir potatis även utan groddar.

Ett tips när du vill få groddar på din sättpotatis, är attt sätta potatisarna i en äggkartong. Äggkartongen suger upp överflödig fukt. Ställ kartongen ljust och svalt.

Om du har satt förgrodd potatis kan du räkna med att den blir klar efter ungefär åtta veckor. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10–12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden.

Skulle du råka ut för bladmögel, ta bort blasten. Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.

Källa: Allt om trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om