Nästan dagligen hörs nödrop från vården om det ansträngda läget. Det handlar om brist på sjuksköterskor, ständiga överbeläggningar, överfulla akutmottagningar och en primärvård som inte fungerar.
– Jag är jätteorolig för framtiden och det handlar om sjukvården i hela Sverige. Det känns som ett sjunkande skepp, säger Sara Turtola, legitimerad sjuksköterska specialiserad på intensivvård, vid Sunderby sjukhus.
Hon är en av tolv sjuksköterskor, barnmorskor och läkare i länet som skrivit under uppropet "Slut på rean - en annan vård är möjlig", som sjuksköterskor runt om i hela landet tagit initiativ till. På söndag anordnas demonstrationer på 20 platser, bland annat i Luleå.
– Folk far illa och får inte den vård de behöver. Politikerna måste få upp ögonen för det här nu, säger Sara Turtola.
Förra året protesterade läkarna i Sunderbyn och försökte få politikerna och landstingets höga tjänstemän att bejaka problemen. En av de som protesterade var Mats Eliasson, professor i medicin och överläkare vid medicinkliniken i Sunderbyn. Han har också skrivit under sjuksköterskornas upprop.
– En dåligt fungerande primärvård samt brist på läkare och sjuksköterskor är två av problemen. Sedan har kommunerna, som ska ansvara för den kommunala hemsjukvården, svårt hålla upp den service och jourverksamheten som behövs. Många äldre som borde skötas i hemmet av hemsjukvården kommer därför i onödan in till akuten, påpekar han.
För några år sedan var det här ett sommarproblem, men sedan två-tre år tillbaka ser ut så här året runt.
– Våra vanliga arbetsvillkor är inte förändrade, men det vardagliga trycket ser helt annorlunda ut nu. I sommar har det varit snäppet värre, säger Mats Eliasson.
Hur ska man då lösa problemet?
– Hade jag hela lösningen skulle jag få sjukvårdens vandringpris. Centralt handlar det om vilka resurser man ställer till sjukvårdens förfogande. Det är även en lönefråga, men inte hela sanningen. Vi måste få en fungerande primärvård, utan det havererar all sjukhusvård. Tillsammans med sjuksköterskeflykten från sjukhusen är det kanske den viktigaste frågan, säger Mats Eliasson
Nu hoppas han att uppropet och även söndagens demonstration ska väcka de ansvariga..
– Det finns ingen snabb lösning och inga landstingspolitiker som kan vifta med något trollspö. De måste ha en dialog med verksamheten och möta de utsatta personalgrupperna. Inte bara träffa divisionschefer och andra högst uppe i hierarkin, säger Mats Eliasson.
per.obom@kuriren.com
0920-26 29 34