Sjukvården står inför ett stålbad

Norrbottens patienter kan räkna med ett stålbad inom sjukvården. Nästa vecka väntas landstingets tjänstemannaledning få uppdraget att finkamma verksamheterna och ta fram nya sparförslag.

Slut på snittar. Efter kritik ser landstingsdrivna restaurangen Solsidan över den del av cateringverksamheten som riktar sig till allmänheten.

Slut på snittar. Efter kritik ser landstingsdrivna restaurangen Solsidan över den del av cateringverksamheten som riktar sig till allmänheten.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2014-09-25 19:00

Ekonomin i landstinget går alls inte ihop, enligt den årsprognos som landstingsstyrelsen ska ta ställning till på tisdag (se faktaruta intill). Det första sammanträdet efter valet kommer därmed att handla om nya besparingar.

– Det är klart att det hade varit behagligare att börja med trevligare prognoser, men så här är vardagen, säger Kent Ögren (S), landstingsråd som efter valet styr med knapp majoritet för de rödgröna partierna.

Landstingsstyrelsen väntas ge landstingsdirektören Mats Brännström uppdraget att jaga kostnader.

­– Rent generellt handlar det om att se över all verksamhet i landstinget. Vad som kommer fram och går att göra kan vi inte ta ställning till i dag, säger Kent Ögren.

Det kan röra sig om att ställa in eller skjuta upp planerade nyinvesteringar och verksamheter samt nedskärningar på olika håll. Landstingsdirektören ska även se över principerna för hjälpmedel.

Har ni haft dålig koll på ekonomin?

­– Nej, men om man går tillbaka två år så tog vi en handlingsplan för en ekonomi i balans 2014. Första året gav god effekt, man hade effektiviserat verksamheten bättre än planerat. Året efter uppnådde vi inte alls den effekt som divisionerna sagt, säger Kent Ögren.

Han uppger att den omorganisation som gjorts i landstinget kan ha påverkat arbetet med att få ekonomin under kontroll.

Kan det bli en skattehöjning?

– Jag vill undvika skattehöjning i ett första läge. Om man höjer skatten slår sig alla till ro och tänker: vad skönt, nu är alla siffror rätt. Det är bara att titta på landsting runtom oss som höjt, men är tillbaka som tidigare.

I det akuta skedet krävs enligt Kent Ögren besparingar under hösten och första halvåret 2015.

– På divisionsnivå är underskottet ganska betydande. Där ser vi den kraftiga nettokostnadsökningen. Vi har inte riktigt koll på vad det beror på. Men en enskild förklaring är att riks- och regionvården blivit dyrare. Patienter som skickas för vård i Umeå eller på andra håll är sjukare än tidigare. Vi är en åldrande befolkning och har fler patienter med flera sjukdomar samtidigt, säger Ögren.

LANDSTINGETS RÖDA SIFFROR

Årsprognosen för Norrbottens läns landsting pekar på ett underskott på 18 miljoner kronor, vilket är 51 miljoner kronor sämre än budget. Prognosen före finansiella poster (exempelvis reavinster) visar ett minus på 113 miljoner kronor, vilket är 132 miljoner kronor sämre än budget.

Prognosen visar att verksamhetens intäkter minskar med 7,7 procent jämfört med 2013. Personalkostnaderna väntas öka med 3,4 procent och övriga kostnader med 2,7 procent. Nettokostnadsökningen, skillnaden mellan verksamhetens kostnader och intäkter, ligger på 5,2 procent.

Divisionernas prognoser pekar på ett underskott på 262 miljoner kronor, vilket är 269 miljoner kronor sämre än budget.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om