I april ska Gerhard Larsson lägga fram sitt förslag för regeringen. En del av förslaget kommer att behandla lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.
Varje år omhändertar polisen i Sverige mellan 50.000 och 100.000 människor som bedöms vara för berusade av alkohol eller narkotika för att kunna ta hand om sig själv på ett säkert sätt.
Med nuvarande lagstiftning är det polisen som både sköter omhändertagandet och förvarandet. Det vill Gerhard Larsson ändra på.
Medicinsk observation
Polisen ska fortfarande vara den instans som bedömer om personen ska omhändertas, men i stället för att placera individen i en fyllecell ska denne köras till en tillnyktringsenhet och få medicinsk observation under tillnyktringen. Personer som uppvisar ett aggressivt beteende ska i placeras i arrest - men först efter en läkarkontroll.
- Oftast handlar det ju om utslagna personer och det är inte ovanligt att det uppstår medicinska komplikationer under påverkan av alkohol eller droger. Det kan vara omöjligt att upptäcka om de blir hastigt sjuka, säger Gerhard Larsson.
I Sverige avlider i snitt fem personer varje år efter att de placerats i fyllecell. I Luleå dog en 37-årig man av diabeteskoma och två poliser riskerar åtal. Gerhard Larsson anser att båda delarna hade kunnat förhindras med en ny lagstiftning.
- Jag anser att det är ovärdigt i ett välfärdssamhälle som Sverige att utsätta dessa personer som inte ens begått ett brott för de risker man gör i dag när de placeras i en arrest utan översyn av personal med tillräcklig sjukvårdskompetens.
Tror att fler kan få hjälp
En tillnyktringsenhet tror han skulle leda till att fler som är i behov av behandling för sitt missbruk också får hjälp.
- I dag släpps du bara fri efter en natt. På en tillnyktringsenhet kommer personerna i kontakt med vården direkt och kan erbjudas hjälp om behovet finns.
Polismyndigheten i Norrbotten ställer sig positiv till en lagändring. Redan i dag finns det dock förslag på att inleda ett liknande samarbete med landstinget.
- Vi för en dialog med landstinget om hur vi bäst kan dra nytta av varandras kompetenser. Samtalen berör många punkter men en av dem är omhändertagande av berusade personer. Det är ännu tidigt att säga när det kan bli av men frågan är väckt och landstinget verkar vara positiva, säger Per Karlsson, chef för brottsförebyggande arbete i Norrbotten.