Redan förra året signalerade sjuksköterskorna om att de inte kunde tänka sig samma ersättning ett år till. I år gick de ut och krävde en fördubblad ersättning: 1.200 kronor respektive 1.600 kronor före skatt.
Landstinget var på en helt annan linje och har inte velat träffa personalen för att förhandla om ersättningen. Slutligen kom de med sitt bud: 100 kronors höjning. Sjuksköterskorna sade då att de kommer att stå fast vid sitt bud på fördubblingen men då hotade landstinget med indragen semester.
Kan inte pressas
- Semesterlagen säger att under juni, juli och augusti har du rätt till fyra veckors semester och arbetsgivaren kan inte dra in semestern, säger Åsa Schön, specialistsjuksköterska och fackligt förtroendevald inom Vårdförbundet.
Eftersom många småbarnsfamiljer vill ha semester valde man dock att inte inleda en tvisteförhandling.
- Vi var helt eniga men man kan inte pressa sina arbetskamrater att driva det, säger Åsa Schön.
Det sista budet var alltså att sköterskorna fick nöja sig med 700 respektive 900 kronor och fyra timmars komp, något som de nu motvilligt har accepterat.
- Vi är besvikna och jag känner att det är hot från arbetsgivaren, säger Åsa Schön.
Tre gånger timlönen
Åsa vill inte ställa några grupper mot varandra men jämför deras ersättning med läkarna som får tre gånger sin timlön för samma typ av övertidsarbete. Hon tror även att man måste se allt i ett större perspektiv eftersom det börjar vara brist på sjuksköterskor med specialistkompetens.
- Vill man ha folk som arbetar inom vården så måste det hända något, säger Åsa Schön.