Videon är inte längre tillgänglig
Sjuksköterskan är vän med familjen Johansson i Mörön och hon har följt fallet. Hon har även besökt Anna-Karin Johansson på sjukhuset.
– Inget verkade hända trots att hon hela tiden försämrades och det fanns mycket att säga om den basala omvårdnaden. Det var brister kring kosten, provtagningar, dokumentation, hantering av läkemedel, tillsyn och säkerhet. Och det fanns ingen vårdplan, säger sjuksköterskan.
Hon skickade ett brev till landstingsdirektören Mats Brännström (läs hela brevet här) om bristerna och har även ett lång muntligt samtal med honom. Brännström lyssnar vänligt men inget händer. Sjuksköterskan, som arbetar med vårdutbildning, är kritisk till Brännströms uttalanden i Kuriren.
– Det är ju lite förvånande att han inte har anledning att ifrågasätta verksamheten och att han låtsas som om han inte fått någon annan information, säger hon.
För sjuksköterskan finns inga tvivel om att Anna-Karin Johansson behöver kvalificerad hjälp.
– Det är ju uppenbart att något är fel med hennes nacke. Men det är ett oerhört komplext fall och jag kan inte bedöma vad det är, det måste expertis göra. Då syftar jag inte på personal på Sunderby sjukhus. Enligt lag har hon rätt till en second opinion, säger hon.
Dennis Johansson bekräftar i sak bristerna på den omvårdnad hustrun fick på sjukhuset men vill inte kritisera personalen på avdelningen.
– Det är så men sköterskorna där blev ju lämnade i sticket. Det kändes fel at attackera dom. Vi valde att kritisera ledningen som struntade i oss, säger han.
I samband med att Anna-Karin Johansson skrev ut sig från sjukhuset deltog kommunen i ett vårdplaneringsmöte, den har i dag ansvaret för hemsjukvården i Luleå. Men utöver ett besök av en arbetsterapeut har inget hänt där heller efter två veckor.
– Det är oerhört rörigt men vi ska få någon form av hjälp, det saknas bara något intyg. Men Anna-Karin behöver ju inte hemtjänst utan vård, säger Dennis Johansson
Familjen är glad över det stöd de får efter Kurirens artiklar om Anna-Karin Johansson.
– Det känns fantastiskt. Vi förväntade oss inget, säger han.
Men i sak är läget oförändrat och ingen från landstinget har varit i kontakt med familjen.
– De vill inte ta i nackproblem. Det gäller vården i Sverige överhuvudtaget, menar Dennis Johansson.
Kuriren har sökt Mats Brännström men utan framgång.