Sjuksköterskan Therese berättar om vårdsituationen

Sjuksköterskan Therese Nilsson på Sunderby sjukhus är en av dem som påverkas av den höga belastningen inom vården. Samtidigt vill hon stå upp för cheferna på golvet inom regionen. "Det är minst lika jobbigt för dem som det är för oss", säger hon.

Therese Nilsson arbetar som sjuksköterska på ortopeden på Sunderby sjukhus.

Therese Nilsson arbetar som sjuksköterska på ortopeden på Sunderby sjukhus.

Foto: Frida Enberg

Luleå2022-08-01 05:00

Den 15 juli återgick sjuksköterskan Therese Nilsson, 28 år, till Sunderby sjukhus efter semestern. Under fredagen är hon redan inne på extrapass nummer tre och totalt är hon inbokad på sex stycken under juli månad. 

– Jag kan inte ens räkna hur många sms jag har fått under den här perioden när jag börjat jobba, alltså att det finns behov av personal. Det är sjuksköterskor det är störst brist på. 

Vi har tidigare rapporterat om att region Norrbotten höjer beredskapsläget och har gått upp i stabsläge. En anledning är svårigheten att bemanna. Något som påverkat Therese Nilssons och flera andras arbetssituation inom vården. 

– Jag upplever en äventyrad patientsäkerhet och man vet aldrig om man får gå hem efter åtta timmar eller om man måste fortsätta jobba. Det är det som är jobbigt, säger hon och fortsätter.

I sex år har Therese arbetat som sjuksköterska på Sunderby sjukhus. Tidigare somrar har hon tagit lite extrapass under sin semester – men inte i år. Men hon säger att det är många som brutit sin semester efter att regionen höjde beredskapsläget under onsdagen. 

– Jag pratade med en annan kollega igår, hon kom in från sin semester och hon hade jobbat 13 extrapass under den här sommaren hittills. Och jag tror det var igår, då var det nästan bara folk som gick på avtalspass och folk som kom in från semestern.

Samtidigt säger Therese Nilsson att hon vill stå upp för alla chefer inom region Norrbotten som arbetar på golvet. 

– De gör ett otroligt arbete. Våran chef vi har här nu, hon stannar jätteofta över tills det löst sig och hon jobbar också själv. Jag tycker verkligen att hon ska ha en stor eloge, för hon verkligen sliter och kämpar för oss allihopa, säger hon och fortsätter.

– Man pratar mycket i media om hur tungt det för vårdpersonalen men det är ju minst lika fördjävligt för cheferna, de blir förtvivlade och vill ju inte sitta och jaga personal på det här sättet heller. Så det är minst lika jobbigt för dem som det är för oss. 

Trots hög belastning säger Therese att hon inte skulle kunna tänka sig att arbeta med någonting annat.

– Det är ju tungt men jag älskar mitt jobb. Att få hjälpa sjuka som behöver ens hjälp och se att de blir bättre, det är det som är så fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!