Sjukhuspersonal fick bilarna sönderslagna

Nu ska säkerheten på Sunderby sjukhus parkeringar ses över.

Två bilar slogs sönder förra veckan. Nu ska Region Norrbotten undersöka om säkerheten kan förbättras på parkeringarna, till exempel med mer ljus.

Två bilar slogs sönder förra veckan. Nu ska Region Norrbotten undersöka om säkerheten kan förbättras på parkeringarna, till exempel med mer ljus.

Foto: Mathias Asplund

Luleå2019-11-24 11:00

Förra veckan utsattes två bilar för inbrott och skadegörelse. I åtminstone ett av fallen drabbades en anställd på sjukhuset. Det har fått regionpolitikerna att agera och nu har regiondirektören fått i uppdrag att se över säkerheten, enligt regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Han berättar att han blivit kontaktad av fyra personer som bland annat ifrågasatt vaktbolagets rondering.

– Det är mörkt ute och det värsta är att folk har blivit av med hjul eller fått hjulmuttrar lossade. Så kan vi inte ha det så Anna-Stina (Nordmark Nilsson) ska se över det, säger han.

Regionrådet tror att det framför allt är en del av parkeringen som är problematisk.

– Det är inte säkert att de hunnit med det på den nya delen, den är helt mörk.

Sunderby sjukhus säkerhetssamordnare Per Wågström säger att han känner till fem händelser under 2019, däribland de två som skedde i veckan.

– Polisen har hört av sig och velat få in om det finns något på övervakningsfilmen och det har vi varit behjälpliga med. De vill att man anmäler för att det sedan kan kopplas samman med andra brott, säger han.

I dag finns så mycket kameraövervakning på parkeringsplatsen som man har tillstånd för, ronderande väktare och ordningsvakter. Men fastighetsavdelningen ska göra en ny genomlysning av belysningen.

– Jag tycker själv att det är ganska få fall sett till att vi har 1 500 bilar per dygn, årets alla dagar. Däremot är det jättetråkigt för de som drabbas. Fastigheter kollar nu om man kan bättra på belysningen och se vad man kan komplettera med, säger Wågström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!