Skenande sjukfrånvaro bland elever på Stadsöskolan

Sjukfrånvaron på Luleås skolor tar fart – var fjärde högstadieelev på Stadsöskolan var hemma med förkylningssymtom tidigare i veckan. Men inget hittills talar för att det handlar om coronautbrott.

Stor ökning av sjukfrånvaron bland eleverna på Stadsöskolan. "Ungefär 25 procent av eleverna var hemma tidigare i veckan.  Vi var i kontakt med regionen, har vidtagit åtgärder för att förebygga smittspridning", säger Louice Stridsman, verksamhetschef.

Stor ökning av sjukfrånvaron bland eleverna på Stadsöskolan. "Ungefär 25 procent av eleverna var hemma tidigare i veckan. Vi var i kontakt med regionen, har vidtagit åtgärder för att förebygga smittspridning", säger Louice Stridsman, verksamhetschef.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2021-09-01 18:00

Några veckor efter skolstart kommer rapporter om att alltfler ovaccinerade yngre smittas av coronaviruset, samtidigt som smittspridningen rusar rekordartat bland unga i Norge med hela 174 (!) procent.

I Luleå finns ännu inga tecken på att viruset har fått fäste bland skolungdomar men en plötslig stegring av sjukfrånvaron på Stadsöskolan väckte oro.

– Ungefär 25 procent av eleverna var hemma. Vi var i kontakt med regionen och med vårdnadshavare, har vidtagit åtgärder för att förebygga smittspridning. Men hittills finns inga belägg för att sjukfrånvaron kan kopplas till covid, säger Louice Stridsman, verksamhetschef grundskolan.

Utbrottet följer snarare samma mönster som på andra högstadieskolor runtom i landet, där förkylningsvirus drabbar yngre i samband med skolstart och festligheter.

– När vi närmade oss september började siffrorna sticka iväg. Nu har vi hög frånvaro för både elever och personal, samma som i fjol höstas.

Personalbemanningen har genom hela pandemin blivit lidande när föräldrar måste vabba, vilket märks även nu.

– Samtidigt bra att personal stannar hemma vid symtom. Smittläget går före bemanningen, säger Stridsman.

Även i förskolan påverkas sjukfrånvaron av pandemirestriktionerna. 

– De första veckorna var frånvaron lite lägre än i våras men för tidigt att ropa ”hej” ännu, säger Annica Backman, verksamhetschef.

För snuviga barn gäller folkhälsomyndighetens tidigare restriktioner, liksom regionens allmänna råd, som anger att barnen ska vara hemma i en vecka – och vara feber- och symtomfria i två dagar – innan de kan komma tillbaka. 

– Efter sju dygn ska de kunna återvända även med lättare symtom som lätt hosta eller snuva, säger Backman. 

Detta gäller tills vidare, åtminstone fram till den 30 september.   

– Vi hoppas att folkhälsomyndigheten ruckar på restriktionerna därefter. Alla vill återgå till det ”nya normala”. Vi har en viktig funktion att fylla, så att samhället kan rulla i övrigt. Vårdnadshavarna behövs på arbetsplatserna, i stället för att behöva vabba.  

Apropå inskolningar och lämningar av barnen ser det olika ut. På vissa förskolor får föräldrarna ännu lämna utanför. 

– Oavsett är det bra om man uppmärksammar att det inte blir för många i hallen till förskolorna. Många förskolor kör också inskolningarna utomhus, säger Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!