Sjukdagarna minskar kraftigt

Ohälsotalet för Norrbotten minskar. För första gången toppar inte länet statistiken. Nu är det Jämtland som ligger etta med Värmland som tvåa.
Samtidigt visar statistik att länet svarade för den näst största minskningen av antalet sjukpenningdagar.

LULEÅ2007-01-20 06:00
Norrbotten har under alla år haft det högsta ohälsotalet i landet. Förra året vände utvecklingen, det visar statistik från försäkringskassan. 2005 var länets ohälsotal 51,3 medan den förra året hamnade på 48,0.
Det placerar länet på tredje plats efter Jämtland och Värmland. En annan förändring är att Ljusnarsbergs kommun nu har landets högsta ohälsotal - tidigare var det Haparanda.
- Det är glädjande att ohälsotalet för Norrbotten sjunker och det är extra roligt att vi inte längre ligger etta i landet, säger Georg Strömbäck som är försäkringschef.

Minskade kraftigt
Försäkringskassans statistik visar att sjukpenningdagarna minskade kraftigt förra året jämfört med 2005. Minskningen låg på 17,7 procent. Det var bara Gävleborgs län som hade en större minskning, 18,5 procent.
- Siffrorna visar att vi och sjukvården gör ett bra jobb eftersom färre är sjukskrivna, men det handlar också om ändrade attityder, säger Georg Strömbäck.
I det sammanhanget talar han om de regler som statsmakterna satt upp när det gäller sjukskrivning.
- Sjukskrivning är en försäkring och inget försörjningssystem. Att vara sjuk och ha ett intyg på det betyder inte att man automatiskt har rätt att vara skjukskriven - det är arbetsförmågan som avgör det.
- Det här inser allt fler människor och det påverkar dem när de blir sjuka.
Strömbäck säger att detta visar sig på flera sätt bland annat genom att antalet deltidssjukskrivningar ökar.
- Det positiva med allt detta är att fler människor arbetar och det är också det mål som regeringen har.

Historiskt höga sjuktal
Att sjukpenningardagarna minskar kraftigt i Norrbotten förklarar Strömbäck med de historiskt höga sjuktal som länet haft. Städer som Stockholm har låga sjuktal och därför är det svårare att minska det jämfört med län som har höga sjukskrivningstal.
När det gäller Haparandas höga ohälsotal förklarar Strömbäck det med de många förtidspensionärer som flyttat till kommunen.
Fakta/Ohälsotal
Ohälsotal mäter antalet utbetalda dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukbidrag eller förtidspension.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!