Kustbevakningen Norrbottens ansvarsområde sträcker sig från Haparanda till Piteå, med sjöräddning och miljöräddning som deras främsta uppgifter.
Men deras arbete är varierat, menar Fredrik Gustafsson.
– Vi har hand om i princip allt som rörs på sjön både fritidsmässigt och yrkesmässigt. Vi har samma befogenhet som polisen förutom ordningen på land, säger han.
Inom Kustbevakningen Norrbottens ansvarsområde är det mest båttrafik i vattnet kring Luleå.
Vad gäller sjövett tycker Fredrik Gustafsson att det viktigaste är att hålla hastigheten till rådande förhållanden.
– Förut var det inga problem med hastigheterna, men då gick inte båtarna så fort. Man märker inte hur fort det går förrän man krockar, säger han och fortsätter.
– Sjölivet har förändrats ganska mycket. Förr tuffade man omkring ute i skärgården i ett par veckor under semestern. Nu går allt mycket fortare. Vi lever i ett annat tempo nu.
Kustbevakningen Norrbotten är placerade på fyra platser längs Norrlandskusten.
– Jag önskar att vi hade lite tätare mellan stationerna, säger Fredrik Gustafsson.
De åker ut på sjön i tre dygn långa skift i patruller om fyra personer.
– Väl på sjön är jobbet ganska händelsestyrt. Vi får in en del tips, då åker vi dit och kollar läget. Vi måste helt enkelt prioritera.
Det finns varken körkortskrav eller åldersgräns för att få köra fritidsbåtar. Det finns kurser för att få grundkunskaper och förarbevis, men det är inget krav.
– Jag tycker att det borde finnas något slags grundkrav så alla vet vad som gäller på sjön, säger Fredrik Gustafsson.
Vad gäller alkohol gäller samma lag som för bilister. Fredrik Gustafsson menar att de som kör båt onyktra för det mesta är medelålders män.
– Vi får i regel ett väldigt trevligt bemötande ute på sjön. Ingen gillar ju att bli bötfälld, men de flesta är trevliga.
Det händer mest olyckor i trånga sund, varnar Fredrik Gustafsson. Han påpekar vikten av att se upp för kajaker eftersom de är låga och kan vara svåra att se i havsblänket. Om man sett en är det viktigt att vara uppmärksam på att det kan komma fler, menar han.
– Jag önskar att luleborna ska ta sig ut på skärgården i sommar, det är så fint där. De är i regel väldigt duktiga på sjövett och att hålla sig till reglerna. Men jag vill trycka på att hålla hastigheten.