– Vi ska utveckla en process som gör att vi av ytterhöljet på sjöpungen kan tillverka bioetanol motsvarande femtio procent av den årliga efterfrågan på etanol i Sverige, säger Paul Christakopoulos, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.
Den svenska sjöpungen är en påsliknande organism som tillhör manteldjuren. Den lever på växtplankton och odlas i stor skala på Bohuskusten.
Sjöpungen är cirka åtta centimeter lång och har ett skyddshölje som forskare vid LTU är mycket intresserade av. Det består nämligen till 60 procent av det cellulosaliknande ämnet tunicin.
Nu har forskarna i uppgift att visa att det är möjligt att tillverka bioetanol i stor skala, billigt och med extremt hög kvalité av tunicin.
– Tidiga försök som vi gjort, visar att vi nu uppnår 85 procents utbyte vid tillverkning av etanol från sjöpungens cellulosa. Nu ska vi förbättra processen ytterligare, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet i pressmeddelandet.