Sista perioden för rådet
Det råder frid inom socialdemokratin i Luleå. Efter åtta år med Karl Petersen i stadshuset förefaller partiet samlat. - Ja, det är väldigt lugnt och enstämmigt, menar Petersen.
SISTA PERIODEN. Få tror att det blir annat än en seger för Socialdemokraterna i valet i Luleå. Då blir det tredje och sista perioden för kommunalrådet Karl Petersen. Han går i pension 2014.
Foto: Petra Isaksson
- Ja, jag tänker inte vara kommunalråd och folkpensionär. Men jag ska slutföra nästa mandatperiod, det är min tanke om hälsan står mig bi, säger han och tillägger:- Jag började arbeta 1954 som 15-åring och 2014 har jag jobbat i 50 år. Det får räcka och därefter ska jag göra vad jag vill.Socialdemokraterna i Luleå går till val på att fortsätta sin utveckling av kommunen. Fler jobb är prio ett för partiet. - Vi måste minska arbetslösheten, särskilt bland ungdomar, säger Petersen.Men bostadsbyggandet går dock fortfarande för långsamt, tycker han.- Det behövs framför allt fler nya villatomter, där ligger vi långt efter, säger han.Bör flyttas
När det gäller kultur och sport fullbordas byggandet med ombyggnaden av Pontushallen och Petersen menar även att skidstadion bör flyttas till Ormberget.- Med det vi redan gjort har Luleå därmed arenor som klarar sig i 40 år, säger han.Kommunen följer även de nya vindar som blåser inom äldreomsorgen med trygghetsboenden.- Vi kommer att behöva göra en massiv utbyggnad av trygghetsboenden. Vi ska inte införa LOV i Luleå men vi ska införa valfrihet inom den kommunala omsorgen, säger han.När det gäller skolan vill hela oppositionen, från höger till vänster, ge den mer pengar än det styrande partiet. Petersen inser att det därmed blir en stor valfråga.- Men det hjälper inte skolan att lova pengar som inte finns. Vi måste nyttja våra pengar så klokt att de räcker både till skola, omsorg, kultur och fritid, säger han.Petersen hoppas dock att sparkravet på två procent 2011 kan undanröjas eller lindras senare i höst, kommunsektorn lär får mer statsbidrag oavsett vilka som vinner valet.Han är dock missnöjd över att kommunen får ta ett större ekonomiskt ansvar för jobb och vuxenutbildning, något han menar är ett statligt ansvar.- Vi tvingas ta pengar som kunde nyttjas till annat. Här tycker jag att staten inte riktigt tar sitt ansvar, säger han.Petersen avser att fortsätta den samverkan med Miljöpartiet som inletts men stänger inte dörren för andra partier. Han upprepar, som tidigare val, att han gärna ser en så bred uppslutning som möjligt runt kommunens beslut.Dåligt med blockpolitik
- Men det kräver att man även tar ansvar under svåra tider och står upp för de svåra besluten, säger han.Petersen utrycker sitt ogillande över den politiska utvecklingen.- Det är dåligt med blockpolitik. Det finns snart inga förutsättningar för samverkan. Och det finns inte särskilt många nyanser kvar inom Alliansen. Blockpolitik cementerar den politiska utvecklingen. Vi har nio partier i fullmäktige och de representerar var sin grupp väljare, det måste respekteras, säger han.Under senare år har kommunen blivit aktiv i kampen mot organiserad brottslighet genom samverkan med polisen och andra. Petersen är glad över att alla partier står bakom den politiken.- Detta har påverkat mig ganska mycket och den första reaktionen på att dessa gäng etablerat sig här är ju förtvivlan. Sedan blev man förbannad. Men det räcker inte med att vara arg och ledsen, kriminaliteten är en stor fråga för folk och då kan inte kommunen vara passiv. Jag tror folk skulle bli mer oroliga om inte kommunen gjorde något, säger han.Luleå i all ära men till sist vill Petersen lyfta blicken bortom kommungränsen.- Norrbotniabanan är den enskilt största valfrågan, utan tvivel, säger han.
En kommun kan låta brukaren välja utförare av vård och omsorg. Kommunen avgör själv om den vill införa LOV. Lagen trädde i kraft 1 januari 2009 och enligt uppgift ska en tredjedel av landets kommuner ha infört den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!