Sista limpan

Sista limpan bakas i morgon.
Sedan stänger Schulstad i Luleå, samma kväll stänger Skogaholm vissa delar och snart bakas sista brödet där.
En butterkaka.
? Det är blandade känslor. Vemodigt, men samtidigt får jag göra annat, säger Pernilla Landgren.

LULEÅ2004-02-26 06:30
Det luktar nybakat och raska händer greppar limpor för paketering hos Schulstad i Luleå. Här har Pernilla Landgren jobbat i tio år. I morgon gör hon sista passet.<br> ? Plugga, är vad jag tänkt göra.<br>Omkring 70 anställda fanns det hos Schulstad i Luleå för några år sedan. Hos Skogaholms fanns ett 50-tal. Efterhand har styrkorna reducerats. Schulstad, före detta Juvel tillika Konsum, har 28 kvar. En del stannar ytterligare en tid ? för avrustning och urstädning ? även efter den potatislimpa som på fredag utgör sista måltiden, om man så säger.<br> ? Vi har faktiskt funderat på om den går att torka och bevara, säger Ann Kula, produktionsledare.<br>På Skogaholms, gamla Larssons och med allt från limpor till kaffebröd, finns ännu 30?40 kvar.<br> ? Den här veckan producerar vi hela sortimentet, därefter blir det i och för sig produktion men betydligt mindre. Vi stänger när linjen i Umeå är klar och när det är vet vi inte. Det kan nog ta ett antal veckor, säger Rune Sundell, platschef hos Skogaholms.<br>Umeå, ja. Dit bär vägarna, och sedan därifrån. Cerealia, sedan en tid ägare av både Schulstad och Skogaholms, centraliserar och det nya bageriet i Umeå ska serva Norrland.<br> ? Allt hamnar i Umeå, verkar det som. Inget blir kvar, det är lager, slakteri och bagerier. Det som sker här kommer ju inte som någon överraskning, men det är tråkigt förlora roliga arbetskamrater. För mig är det andra gången jag är med om det här, jag blev tidigare uppsagd från Rånebagarn, säger Boel Larsson.<br>Hos Schulstad har inslaget kvinnor utgjort ungefär en tredjedel, enligt Ann Kula.<br>Kvinnorna packar ofta, karlarna bakar. Nu finns här en ren produktionslinje. Förr fanns mer av olika bageridelar, inklusive konditorisidan som lades ner och ett par anställda startade istället Storhedens bageri och tog andra med sig.<br>Av dem som förlorar jobben har en del börjat studera. Ett par tog jobb hos Polarbröd i Älvsbyn. En enda i produktionen följde med till nya bageriet i Umeå.<br>Så blev utfallet även hos Skogaholms. Därifrån gick samtidigt enstaka vidare till handel, grossistledet och en blev trafikledare åt SJ.<br>En del av Schulstads och Skogaholms personal hamnar i arbetslöshet.<br> ? Om fem år när vi tittar tillbaka kan vi nog känna oss nöjda. Vi hade i alla fall inte kunnat stå här till dess vi blivit gamla för så mycket har de inte satsat på personalsidan. Inte en krona har gått till personalutveckling. Jag hoppas på en marknad för de lokala bagarna, för jobbens skull. Schulstad kommer att förlora mycket här uppe och har redan gjort det, säger Marcus Lugnet, fackföreträdare för medlemmar i Livs.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om