Shopparen som övergav modeindustrin

Hon har haft klädbutik och jobbat som personal shopper. Men Ann-Sofie fick nog av köphetsen. Nu vill hon få fler att tänka klimatsmart och ta vara på det som redan finns i garderoben.

Ann-Sofie Sköld Åberg lämnade konsumtionshysterin och började tänka klimatsmart.

Ann-Sofie Sköld Åberg lämnade konsumtionshysterin och började tänka klimatsmart.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Luleå2019-04-22 06:00

Färgglada kläder för kvinnor i alla åldrar – många känner igen Ann-Sofie Sköld Åberg från butiken Mosaik i Luleå. När hon sålde affären gick hon vidare till ett jobb som personal shopper och stilcoach. Men för en tid sedan sa det stopp och Ann-Sofie valde att avsluta uppdraget.

– Våra konsumtionsmönster, med slit och släng, har länge skavt i mig. Jag shoppar själv bara i second handbutiker och vill inte längre vara en del av en modeindustri som skövlar vår jord, säger Ann-Sofie och hänvisar till ”Greta-effekten”, som stärkt henne i övertygelsen om att vi måste ta hand om de kläder vi redan har – istället för att bara köpa nytt.

Under sina 20 år som butiksinnehavare har hon sett hur klädindustrin förändrats.

– Förut producerades fyra kollektioner per år, nu har klädkedjorna en ny kollektion varje vecka! Vi köper i genomsnitt 80 plagg per person och år. Det är galet, vi hinner inte ens använda allt, säger Ann-Sofie som vill påverka alla att tänka ett extra varv när köplusten slår till, ”behöver jag verkligen det här?”

– Man ska vara medveten om att en topp inte kan kosta 49 kronor. Då är det både människorna i tillverkningsindustrin och vår miljö som får betala! Förstår vi den verkliga kostnaden är det lättare att avstå.

Ann-Sofie har alltid varit intresserad av kläder, form och färg och det intresset fortsätter hon att odla, trots att hon inte köper nyproducerade plagg längre.

– Jag går på skattjakt i secondhandbutikerna! Jag vårdar mina plagg, lagar dem och syr om dem. Och jag tillverkar nya kläder, av gamla textilier. Jag handlar så att det känns gott i själ och hjärta.

För att sprida kunskap om problem i modeindustrin, vilken skada bomullsodlingar orsakar, och hur tillverkningen bedrivs har Ann-Sofie hållit en rad kurser i slow fashion. Det är en inställning till mode där medvetenhet, och att välja färre plagg med hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan, står i fokus.

– Vi brukar avsluta kursen med en klädbytardag, då alla kan förnya sin garderob helt gratis. Den här klänningen bytte jag till mig vid ett sådant tillfälle, säger Ann-Sofie och nyper tag i sin prickiga klänning.

Många tycker att Ann-Sofie är modig som tar ställning mot konsumtionshetsen.

– Men jag vill bara vara sann mot mig själv. Jag har många idéer för att sprida tankar kring slow fashion. Jag tror att en secondhandbutik med lite coolare stil skulle få fler att välja återbruk. Alla kan göra något för att bidra till att rädda vår värld och det här är mitt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om