Josef Esberg är utbildad kock och har alltid varit intresserad av mat. I dag jobbar han 75 procent som kock vid Skurholmens förskola. I december förra året startade han företaget North shiitake och i mars i år satte han igång de första odlingarna inne i ett litet bergrum i Mjölkuddsberget.
Att det blev shiitake är inte heller någon slump.
- Första gången jag kom i kontakt med shiitake var för ungefär 20 år sedan då jag gick kockutbildningen. Vi gjorde en Nobelmiddag och där ingick shiitake, berättar han då vi träffar honom inne i berget.
Rätt fuktighet
Att odla svamp kräver rätt temperatur, ljus, fuktighet med mera. Inne i berget är det konstant sex grader och i rummet där svamparna växer lyser ett kallt blått ljus och väggarna är täckta av graffiti, som sprejats på den tiden då berget var mer eller mindre obevakat.
Med hjälp av element är temperaturen inne i rummet 13 grader, vilket är perfekt temperatur för svampen.
- Svamparna växer på små stockar som är gjorda av björtflis och vete och kommer paketerade i plastpåsar.
- Sedan injiceras stockarna med shiitakemycel. Efter att de blötts upp börjar svampen att växa på stocken och efter sju till nio dagar är det dags att skörda, förklarar Josef Esberg.
Öka produktionen
Det är viktigt att de skördas i tid, för annars blir svampen för stor och det blir större risk att de skadas i frakten. Han har inga problem med att bli av med all svamp han producerar.
De mesta säljs till krogar, grossister och även till en matbutik i Luleå.
- Nästa år siktar jag på att öka produktionen till 250 kilo i veckan. Då kan jag gå upp till heltid och leva på det och även ha en anställd. För det är mycket jobb om man själv ska skörda, paketera, sälja, distribuera och inte minst jobba med stockarna, säger han.
Klassisk sång
Sedan var det det där med sången. För egentligen hade inte Josef Esberg tänkt bli vare sig kock eller svampodlare. Tanken var att han skulle utbilda sig i klassisk sång.
- För att öva så hyrde jag in mig i Sveriges radios gamla rum inne Mjölkuddsberget. Rummet byggdes för att användas i händelse av krig. Nu orkade jag inte hela vägen med sången på grund av den ekonomiska press det är att leva som student, säger Josef Esberg och påpekar att han fortfarande sjunger och hoppas kunna sjunga ännu mer i framtiden.
Nu är det svamp som gäller i första hand. Men givetvis kan han ta ton då han jobbar med sina svampar inne i berget. Så nog kan vi kalla Josef Esberg för den sjungande svampodlaren.