Läkaren tjänstgör i perioder vid olika kliniker i Norrbottens läns landsting men har sin bas på vårdcentralen där han är anställd. I läkarens arbete ingår ansvar för vården som ges vid ett äldreboende i området.
Läkarens arbetskamrater upplever under hösten 2009 att hans humör förändras. De tycker att han blir "grinigare".
Inom Norrbottens läkarförening har läkaren tidigare varit mycket uppskattad för sitt engagemang. Nu börjar han missköta delar av sitt jobb. Han dokumenterar inte läkemedel han skriver ut och åtgärdar inte resultat av provtagningar. Han börjar ta emot patienter som inte finns i vårdcentralens register eller kassasystem.
På dörren till sitt arbetsrum hänger läkaren upp serieteckningar föreställande snoppar. När hans chef säger att han måste ta ned teckningarna gör han tvärtom. Snart har han fyllt dörren med tecknade serier med sexuellt innehåll. Samtidigt använder han sin tjänstedator för att porrsurfa.
Fredag den 12 februari 2010 får Mats Weström, chefläkare i Norrbottens läns landsting, två telefonsamtal.
Samtalen rör två separata händelser som ska visa sig ha ett samband. Det blir startskottet för en utredning som snart ska komma att blottlägga historien om hur läkaren har sextrakasserat patienter och försett missbrukare med tunga droger.
Första samtalet kommer från verksamhetschefen vid vårdcentralen där läkaren är anställd.
Hon berättar om en kvinna som besökt en barnmorska vid vårdcentralen. Kvinnan erbjuds en gynekologisk undersökning. Hon vill inte att den ska utföras av den aktuelle läkaren. Kvinnan visar sms och mms med grovt sexuellt innehåll som hon har fått av läkaren.
Verksamhetschefen uppmuntrar kvinnan att polisanmäla läkaren, men hon avstår.
Chefläkare Mats Weström pratar med sin kollega Jan Lundberg, personalchef vid primärvården i Norrbottens läns landsting. Det kommer fram att läkaren tidigare fått en kraftig reprimand för olämpligt beteende.
Nästa samtal kommer från Anders Öhlund, säkerhetschef i Norrbottens läns landsting. Anders Öhlund berättar att han under eftermiddagen föregående dag, torsdag den 11 februari, kontaktades av polisen.
Polisen har underrättat Anders Öhlund om att en kvinna som säljer droger och själv missbrukar har en hållhake på läkaren. Vid flera tillfällen ska läkaren ha skrivit ut narkotikaklassade preparat till kvinnan. Merparten av drogerna ska hon ha sålt vidare. Vid senare kontakt med polisen framkommer att hållhaken består av sms med sexuellt innehåll.
Polisen vill att säkerhetschef Anders Öhlund sätter stopp för läkarens förskrivningar.
Morfinbaserade läkemedel som Dolcontin och Oxycontin är en växande trend bland Norrbottens opiatmissbrukare. Ralf Nilsson, chef för socialtjänstens vuxensektion och Alvaro Medvedeo, läkare vid landstingets missbruksenhet i Luleå, möter dagligen unga människor vars liv reducerats till en konstant jakt på droger.
Unga personer krossar och injicerar morfintabletter, ofta i kombination med alkohol och andra läkemedel. Det är ett spel på liv och död. Under ett par år har minst ett tiotal personer i Luleåområdet avlidit till följd av missbruk av det här slaget.
Landstingets IT-enhet går under helgen igenom läkarens tjänstedator, utan att denne underrättas. Teknikerna upptäcker att läkaren besökt en mängd pornografiska sidor på internet.
Samtidigt går Mats Weström igenom patienternas journaler och finner att två personer svävat mellan liv och död efter att ha överdoserat preparat från läkaren. Båda fick vårdas på intensiven.
Mats Weström och verksamhetschefen på vårdcentralen konfronterar måndagen den 15 februari läkaren med uppgifterna. Läkaren medger utan omsvep att han skrivit ut höga doser narkotikaklassade preparat. Av Socialstyrelsens pågående utredning mot läkaren framgår att han skrivit ut droger till fyra personer, två kvinnor och två män. Genom att gå via fyra olika kliniker, och behörigheter som han felaktigt hade tillgång till, minskade läkaren risken att bli avslöjad.
Läkaren uppmanas att omedelbart säga upp sig från sin tjänst.
I mitten av mars gör läkaren en polisanmälan om att han under pistolhot pressats att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. En polisanmälan upprättas där rubriceringen är utpressning.
Läkaren förhörs i maj av juristen Petra Carlbaum och läkaren Maria Nilsson Blix vid Socialstyrelsen i Umeå. Han uppger att han har haft sexuella sms-kontakter med två kvinnliga patienter. Han uppger också att en av kvinnorna föreslagit en "byteshandel". Hur denna uppgörelse har sett ut är oklart. Därefter ska läkaren regelbundet ha pressats att skriva ut preparaten till fyra olika personer. Dessa ska ha hotat att avslöja läkarens sex-sms.
I dag arbetar läkaren för ett bemanningsföretag.
De narkotikaklassade läkemedel han skrivit ut kan fortfarande finnas bland unga på gatan.