Sexdömd svarttaxiförare i Luleå sålde sprit till unga på Snapchat

Han är en av Luleås mest ökända svarttaxiförare och dömdes i fjol för flera sexbrott mot barn.
Nu misstänks mannen i 50-årsåldern dessutom för omfattande spritlangning till minderåriga via Snapchat.
– Vi mötte upp honom i stan, säger en 16-årig tjej i polisförhör.

Dömd sexbrottsling och svarttaxiförare langade även sprit till Luleås minderåriga. Åklagare Jonas Fjellström ser allvarligt på brottsligheten. "Utgångspunkten är att han ska få fängelsestraff, kanske fyra-sex månader", säger han.

Dömd sexbrottsling och svarttaxiförare langade även sprit till Luleås minderåriga. Åklagare Jonas Fjellström ser allvarligt på brottsligheten. "Utgångspunkten är att han ska få fängelsestraff, kanske fyra-sex månader", säger han.

Foto: Arkiv

Luleå2024-11-06 19:00

Nyheten i korthet

  • En man i 50-årsåldern i Luleå, tidigare dömd för sexbrott mot barn, åtalas nu för att ha sålt alkohol till ungdomar via Snapchat vid över 30 tillfällen.
  • Mannen, som även är känd för att köra svarttaxi, upptäcktes av polisen under en utredning om olaglig taxitrafik.
  • Åklagaren Jonas Fjellström beskriver fallet som "ovanligt omfattande" och jämför det med att bedriva en näringsverksamhet. Rättegången börjar nästa tisdag.

Det var i somras som polisen i Luleå kom mannen på spåren i samband med att han misstänktes för olaga taxitrafik. I hans Swishhistorik fanns en mängd transaktioner som tydde på att mannen även sålde alkohol till unga under 18 år. 

Initialt utreddes han för att ha langat till närmare hundra minderåriga killar och tjejer och efter förhör med flera av dem stod det klart att misstankarna stämde.

undefined
Flitig svarttaxiförare sedan flera år tillbaka. Tidigare i höstas fick Luleåbon en företagsbot motsvarande 35 000 kronor efter omfattande olaglig taxitrafik.

Nu ställs mannen inför rätta för grovt brott mot alkohollagen efter att ha sålt alkohol till sex av personerna som förekom i Swishlistorna vid totalt 31 olika tillfällen sedan slutet av förra året fram till i våras.

De minderåriga har swishat mellan 300-900 kronor till Luleåbon och i polisförhören erkänner alla att det handlar om alkohollangning via sociala medie-appen Snapchat, där mannen har etablerat sitt kundnät. 

En 16-årig tjej berättar att hon köpte en "7:a" och en "kvarting" vodka av mannen.

– Vi mötte upp honom i stan, säger hon i polisförhör.      

undefined
Kontakt via Snapchat. Luleåbon, som tidigare har dömts för sexbrott mot barn, och etablerade sitt kundnät bland ungdomarna via sociala medier.

En 17-årig kille köpte sprit tiotals gånger, motsvarande kostnader uppåt 5 000 kronor, och uppgav att mannen krävde 50 kronor extra för varje spritflaska, medan en annan beskrev att langaren var välkänd bland ungdomarna.   

– Alla vet att det är honom man ska fråga om man vill ha sprit, sa han.  

Jonas Fjellström, kammaråklagare, beskriver langningsåtalet som närmast unikt i Luleå. 

– Ovanligt omfattande. Han har bedrivit en slags näringsverksamhet genom att sälja sprit till barn. Det normala annars är att någon ertappas utanför Systembolaget men då är det inte alls fråga om så mycket alkohol, säger Fjellström som också tror att det finns ett stort mörkertal utöver de bevisade försäljningstillfällena.

undefined
Mannen i 50-årsåldern misstänktes först för att ha langat sprit och annan alkohol till drygt 100 ungdomar i Luleå. Nu åtalas han för 31 tillfällen av olaglig försäljning till minderåriga.

Luleåbon har i polisförhör förnekat spritförsäljningen men däremot erkänt att han har langat cigaretter, snus och e-cigaretter (vapes). Dock åtalas han inte för den brottsligheten. 

– Köp av vapes och cigg har 18-årsgräns medan alkohol har 20-årsgräns, därför vi ser mycket mer allvarligt på spritlangningen, säger Fjellström.

Rättegången sker nästa tisdag.

– Utgångspunkten är att han ska få fängelsestraff, kanske fyra-sex månader, inte minst för att det handlar om barn men också för att försäljningen skett i en större omfattning än normalt, säger Jonas Fjellström.

undefined
"Som förälder ska man veta att det finns många faror förenade med både spritlangning och svarttaxi. Ungdomarna vet aldrig vem det är som kör", säger kammaråklagare Jonas Fjellström apropå att Luleåbon tidigare har dömts för sexbrott mot barn.

Langningen har också skett parallellt med att mannen har kört svarttaxi, även det känt bland Luleås unga sedan flera år tillbaka. 

– Han är en notorisk svarttaxiförare. Genom åren har han säkert dragit in miljontals kronor på detta, säger en poliskälla med insyn.

Tidigare i höstas erkände mannen svarttaxiverksamheten och fick böter på 35 000 kronor för brott i näringsverksamhet. 

– Åtalet gällde intäkter på några hundra tusen kronor. Han har kört taxi utan tillstånd, systematiskt som en näringsverksamhet, säger Jonas Fjellström som även väckte det åtalet.

undefined
Av mannens Swishhistorik framgår att vissa mideråriga ungdomar betalade honom tusentals kronor för alkohol.

Dessutom dömdes mannen så sent som i fjol för två sexbrott riktade mot barn när han försökte utnyttja en pojke i yngre tonåren för sexuell posering och även för att ha ofredat honom genom att skicka bilder på sitt könsorgan. 

Jonas Fjellström vill mot den bakgrunden rikta en skarp uppmaning till alla Luleås vårdnadshavare. 

– Som förälder ska man veta att det finns många faror förenade med både spritlangning och svarttaxi. Ungdomarna vet aldrig vem det är som kör, säger kammaråklagaren.

Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!