Nästan sex månader med skidåkning på Ormberget

Nästan sex månader med skidspår på Ormberget. Årets säsong har varit lång och det åks fortfarande – även om det börjar vara tunt på sina håll.

Ormberget kan fortfarande erbjuda ett uppdraget och åkbart spår trots att vi är inne i maj men den som vill åka ett sista pass får skynda på, det är inte många dagar kvar nu.

Ormberget kan fortfarande erbjuda ett uppdraget och åkbart spår trots att vi är inne i maj men den som vill åka ett sista pass får skynda på, det är inte många dagar kvar nu.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-05-03 05:00

Det brukar heta att det aldrig är för sent för att ge upp, men ge upp är inget som några sega skidåkare och deras älskade skidspår på Ormberget har några planer på trots att det är just sent.

Vi är nu är inne i maj och ett spår dras fortfarande upp vilket betyder att det funnits åkbart spår i nästan sex månader. I mitten av november kunde konstsnöslingans första del öppnas och nu kämpar det spår som kallas "5,2:an" på samt ytterligare något spår.

– Vi kör så länge det går och håller öppet. Men det börjar vara på gränsen nu, säger Andreas Fagervall, arbetsledare på fritidsförvaltningen.

Han drog själv upp spår så sent som 8 maj för några år sedan men visst är det ganska sent i år.

– Det är roligt även om det inte är så många som åker fortfarande, säger Andreas Fagervall och tillägger att allt efter påsk egentligen är en bonus.

Att det fortfarande går att dra upp ett spår har sin förklaring.

– Det kom ganska mycket snö i mars plus att det varit kalla nätter, säger Andreas Fagervall.

De fåtal skidåkare som gnetar på är sannolikt klart färre än det antal löpare som otåligt väntar att den sega snön ska försvinna.

– Det är nästan som två lag, ett vill ha bort snön och det andra vill ha den kvar, säger Andreas Fagervall och skrattar.

Men skidåkarna kommer oundvikligen förlora den kampen inom kort, nu tar spårmakarna det dag för dag.

– Det hade varit bra om vi kunde köra veckan ut i alla fall, säger Andreas Fagervall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!