Det droppar från taket när vi besöker familjen Lindholms sommarställe i Lulnäset som ligger vackert beläget intill havet med F21 som sin närmaste granne i norr.
2015 blev idyllen hett nyhetsstoff efter upptäckten av giftiga ämnen i dricksvattnet. Försvarsmakten tog på sig ansvaret för kontamineringen. PFAS-ämnena kom från brandövningsfältet.
– Jag visste knappt vad PFAS var innan försvaret tog kontakt för att genomföra en mätning i vår brunn. Vi fick inte veta grannarnas värden, men i vår brunn uppmätts 1.800-2.000 nanogram per liter. I Ronneby handlade det om 60.000. Rekommendationen är att värdet inte bör överstiga 90, förklarar Thomas Lindholm.
2015 hade familjen ägt sin röda stuga i sju år och druckit vatten dagligen varje sommar.
PFAS är ett samlingsbegrepp för en kemisk förening som skapats av människan. Ämnena har en avstötande förmåga mot vatten och fett. Det används bland annat i tillverkning av regnkläder, kosmetika eller livsmedelsförpackningar.
I december 2013 skakades Sverige av en miljöskandal, när höga halter av perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) upptäcktes i dricksvattnet i Ronneby. Giftet visade sig komma från F17 som sedan mitten av 1980-talet använt ett särskilt brandskum för att släcka olje- eller bensinbränder.
Två år senare lämnade PFAS-föreningen i Ronneby in en stämning in mot det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik AB (RMT).
I förra veckan kom tingsrättens dom som slår fast att RMT AB är ansvarigt till skadestånd för eventuella personskador, men att varje skadestånd måste prövas individuellt. Samtliga krav från de 136 käranden avslogs. Oro anses inte vara ett tillräckligt skäl.
Rättegången har följts med intresse i Lulnäset som drabbades av en liknande förorening. 2016 visade det sig att den gemensamma vattentäkten och 28 av områdets 30-tal brunnar innehöll PFAS. Halterna översteg Livsmedelsverkets rekommendationer.
Då var oron stor. En miljömedicinsk utredning av bland annat överläkaren Karl Forsell vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå undersökte blodprover från 22 personer. De visade sig innehålla höga halter av PFOS och PFOA , men utredningens slutsats var att "det finns ingen risk för akuta eller långsiktiga hälsoeffekter" - varken för vuxna eller barn.
Förutsättningarna skiljer sig åt. I Ronneby levereras vattnet av ett kommunalt bolag. I Lulnäset handlar det om en numera nedlagd vattenförening som ägdes av stugägarna själva.
– Vi kan inte gärna stämma oss själva. Det enda som skulle kunna förändra läget är att Ronneby kommun i sin tur väljer att stämma Försvarsmakten som bevisligen orsakat föroreningen, men det lär väl knappast ske. Försvaret är en viktig arbetsgivare i Ronneby, tror Thomas Lindholm.
I dag är de 83 fastigheterna i Lulnäset anslutna till det kommunala vattennätet. Thomas Lindholm är ordförande i den nya vattenföreningen.
Vattnet från sin gamla brunn använder han till blommor och ibland till gräsmattan, men inte längre till att koka potatis eller kaffe.
I dag betraktar Thomas LIndholm saken som utagerad.
– Jag är ingen en sådan där som pekar finger mot andra. Jag vill hellre tänka framåt och medverka till en lösning. Jag anser att försvaret har gjort rätt för sig genom att se till att vi har fått tjänligt vatten.