Servera inte sista supen

Krogarna i Luleå får lära sig neka fulla gäster alkohol. - Om alla lär sig sjunker berusningsnivån på sikt, säger Stefan Ström, Polisen.

INGEN ÖVERSERVERING. De samverkar för att Luleås kroggäster ska slippa överberusade gäster; Maria Strömgren, Luleå kommun, Stefan Ström, Polisen, Anita Eriksson, krögare på Bishops Arms och Håkan Auland, kommunen.

INGEN ÖVERSERVERING. De samverkar för att Luleås kroggäster ska slippa överberusade gäster; Maria Strömgren, Luleå kommun, Stefan Ström, Polisen, Anita Eriksson, krögare på Bishops Arms och Håkan Auland, kommunen.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2010-03-04 06:00
Det kallas ansvarsfull alkoholservering och togs fram i Stockholm när kroglivet höll på att urarta. Det är en utbildning för krögare, serveringspersonal, dörrvakter och krogvärdar för att hålla supandet i schack.Kommunens alkohol- och drogsamordnare Maria Strömgren berättar att cirka 130 personer på Luleås krogar har genomgått den två dagar långa utbildningen sedan 2007. Och fler ska det bli.- Syftet är enkelt: att minska alkoholmissbruket, man får inte servera personer under 18 år eller personer som är fulla, säger hon.Stefan Ström säger:- Det är ett brott att överservera gäster. Men det är bara ett litet fåtal som blivit dömda för det. Trots det tror jag att det förekommer.Stor omsättning personal
Ström påpekar att även om 130 personer är många så har Luleås största krogrörelse, Oliba AB, runt 150 på sin lönelista. Och omsättningen på personal är stor i branschen.- Därför är krögarna väldigt viktiga, de står för kontinuiteten, säger Strömgren.Polisen och kommunen samverkar och Ström, Strömgren och alkoholhandläggaren Håkan Auland håller även i utbildningarna med hjälp av personer medicinskt kunniga om berusning och drogpåverkan.Polis och kommun vill även att krögarna samverkar för att minska fylleriet på krogarn. En gäst som nekats alkohol på en krog ska inte kunna gå till nästa ställe och få sitt glas fyllt där. Därför är det viktigt att samtliga krogar tar samma ansvar, har gemensam policy och värdering samt att personalen får samma kunskap.- Detta är ett arbete som aldrig får stanna av, säger Stefan Ström.Anita Eriksson på Bishops Arms är en av de första krögare i Luleå som gått utbildningen. Detsamma gäller alla anställda, med något undantag. Hon berättar att utbildningen blev lite av en uppenbarelse för henne.- Jag ansåg att vi redan var strikta men efter kursen insåg jag att vi kunde vara ännu lite hårdare. Men framförallt ger utbildningen personalen modet att kliva fram och säga nej, säger hon.Bonus till den bra säljare
Enligt Eriksson är det ofta brist på rutin och mod att konfrontera en berusad gäst som leder till överservering.- Det är obehagligt för personalen, det är sällan en gäst nöjer sig med ett nej utan det blir ofta konflikt, säger hon.Håkan Auland berättar att det finns krogar i Luleå som ger bonus till den som säljer mest, en policy han starkt ogillar. Men för Anita Eriksson överväger fördelarna med en tuff hållning; det lönar sig att neka berusade gäster. Stämningen blir bättre och lugnare och gästerna störs inte av fylleri och kommer tillbaka.Därför avstår hennes barpersonal från att servera de sista dropparna.- Man tjänar inget på dem, man får bara problem.
Alkoholtrappan lärs ut på kursen och den berättar om olika faser av berusning; den har sex steg där steg ett är nykter och steg sex är död.De gäster som når steg tre, "märkbart påverkad", ska nekas köpa mer alkohol. Dessutom ska de avvisas från krogen."Märkbart påverkad" är den som har svårt att fästa blicken, är fumlig, störande, har svårt att uppfatta budskap och lätt slumrar till.Nästa steg, "kraftig berusad", innebär att personen har svårt för att stå, gå och tala samt är förvirrad och gärna kräks.Överservering är den juridiska termen för att en märkbart berusad gäst tillåts köpa alkohol på en krog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!