Förhoppningen: Hästbitna seniorer

Ridning är en sport som förenar generationer. Nu får ett gäng seniorer chansen att upptäcka ridsportens glädje tillsammans genom Luleå ridklubbs satsning på ryttare 65 plus.

Ann-Kristin Svedjeholm och Barbro Hansson Viskum med hästen Mollie.

Ann-Kristin Svedjeholm och Barbro Hansson Viskum med hästen Mollie.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2024-08-18 19:00

När Luleå ridklubb bestämde sig för att göra en satsning på seniorer dröjde det inte länge innan gruppen för personer 65 plus var fulltecknad.

undefined
Ann-Kristin Svedjeholm och Barbro Hansson Viskum med hästen Mollie.
undefined
Birgitta Nordmark tillsammans med hästen Joey.
undefined
Ridläraren Hanna Mäki-Enoksson förklarar hur man gör när man sätter igång en häst. "Jag brukar säga åt barnen att ge hästen en bamsekram med benen", säger hon.
undefined
Ann-Kristin Svedjeholm säger att hon ridit en enda gång på högstadiet. Men nu är det dags igen.
undefined
Luleå ridklubb gör en satsning på äldre.
undefined
Nina Grenewall säger inför ridningen att det känns lite pirrigt.

– Jag såg annons på Aktiva seniorer och tyckte att det vore kul att få prova på något som man aldrig gjort, säger Nina Grenewall som tillsammans med Sonja Lundmark gör i ordning ponnyn Elvis inför ridningen.

Ett tiotal damer har samlats denna augustivecka för att upptäcka tjusningen med hästar. Elvis, Henning, Joey, Kalle och Mollie är hästarna som förhoppningsvis ska få damerna hästbitna efter dagens ritt.

Hästliv handlar om så mycket mer än ridning och därför har gruppen även haft teori om hästens beteende och kroppsspråk, provat på att köra ridskoleponnyn Johnny, umgåtts med och borstat hästarna. Sista dagen avslutas med ridning.

– Ridningen är eldprovet. Men hästar är så kul, ridklubben saknar ju volontärer så man kan ju hjälpa till med annat om det inte funkar med kroppen att rida, säger Lena Wiklund.

Någon har ridit tidigare i livet, en del har aldrig suttit på en häst och flera erkänner att de alltid varit lite rädda för hästar.

– Men de verkar vara snälla. Första dagen kunde jag inte ens göra det här, säger Nina Grenewall och ger Elvis en bit morot och klappar honom med numera hästvan hand.

 Ridläraren Hanna Mäki-Enoksson säger att ridskolan sökt och beviljats bidrag för att genomföra projektet Ridsport 65plus.

– Det har varit större intresse än jag förväntat mig, det är jätteroligt. Målet är att vi ska starta en ridgrupp för åldersgruppen efter det här, säger hon.

Hästarna ska borstas och hovarna ska kratsas. Tack vare teoridagarna innan vet de vad som ska göras. Sedan får deltagarna lära sig hur sadeln ska sitta och hur man tränsar en häst. 

undefined
Glada deltagare på Luleå ridklubb.
undefined
Birgitta Nordmark rider inte i dag på grund av en bruten arm men hjälper till där det behövs då hon är hästvan.
undefined
Roligt och spännande tyckte deltagarna inför dagens ridlektion.
undefined
Under fyra dgar har deltagarna fått lära sig om hästar, kört ponny och i dag stod det ridning på schemat.
undefined
Luleå ridklubb seniorer ridning hästliv 65plus

– Ser du, sadeln stannar här, säger Hanna Mäki-Enoksson när hon hjälper Ingmarie Munkhammar att sadla hästen Joey.

– Lite respekt har jag för hästar, men man måste ju utmana sig. Jag är glad att Joey inte är så stor, höjden avgör också, säger Ingmarie Munkhammar.

I ridhuset får deltagarna lära sig hur man sätter igång en häst, får den att stanna och gå dit man vill. De som vill får prova på att trava. Några fjärilar finns säkerligen i magarna men allt går bra.

– Det här var mer än jag hoppades på, säger Lena Wiklund som red fjordhästen Henning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!