Senioren har hittat sätt att spara

Bostadsrättsföreningen Senioren har hittat ett sätt att minska sina elkostnader.– Det enda vi egentligen kan påverka är vår förbrukning, säger ordförande Bertil Eriksson.

Sven Nyberg och Bertil Eriksson från Bostadsföreningen Senioren.

Sven Nyberg och Bertil Eriksson från Bostadsföreningen Senioren.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-10-05 06:00

Tillhör du de som grubblar över vilket elavtal du ska välja? Funderar du över vad som är mest lönsamt - ett rörligt pris eller ett fast avtal?

Brf Senioren har gått en annan väg.

– Vi försöker att identifiera miljöer där vi kan spara energi, berättar föreningens ordförande Bertil Eriksson. Man kan på sikt spara mycket pengar genom att byta ut gamla maskiner och välja energisnåla alternativ. Vi har också genomfört ett par effektiviseringar rörande ventilation och fjärrvärme.

Stort utfall

Två andra lyckade besparingar var införandet av nya timrar på parkeringen samt en minskning av antalet tvättmaskiner.

– När det gäller tvättmaskinerna är inte alla i huset överens. Några tycker att det var onödigt snålt att gå ned från tre tvättmaskiner till två, men det gav en tydlig effekt, förklarar Bertil Eriksson.

Förändringarna har gett resultat. Under de senaste sju åren har elförbrukningen för bostadsrättsföreningen invid Mjölkuddens kyrka minskat rejält - från 191.000 kilowattimmar till 142.000.

– För vår förening handlar det om en besparing motsvarande 50.000 kronor per år. Det innebär att vi inte behövt höja hyresavgifterna och ändå kunnat göra extra amorteringar på föreningens banklån, berättar Bertil Eriksson.

Följer elförbrukningen

Brf Senioren med sina 33 lägenheter ingår i EU-projektet Cassandra, som syftar till att utveckla en öppen plattform för att kunna analysera elförbrukning. I föreningens bibliotek hänger TV-skärmar som ger de boende möjlighet att följa husets elförbrukning i realtid.

Sven Nyberg har ägnat projektet stort intresse. Han skulle gärna se att det infördes ett differerat elpris - timme för timme.

– Om man har en elmätare i varje lägenhet skulle man själv kunna påverka sina kostnader genom att till exempel förskjuta sin förbrukning till tider då den totala energikonsumtionen är låg. Om vi hade det skulle vi säkert kunna minska förbrukningen i lägenheterna med 10 procent till.

– Nu tror jag att du räknar lågt. Jag tror att det snarare handlar en besparing på motsvarande 20 procent, tillägger Bertil Eriksson.

Ett gott råd

Brf Senioren har valt att teckna ett femårigt avtal med en lokal elleverantör.

– Jag tycker personligen att det är bra att det finns valmöjligheter i dag, förklarar Bertil Eriksson. I föreningen har vi valt ett fast pris, men privat har jag rörligt i fritidshuset som vi bara använder under sommaren.Har du något råd att ge till den som vill sänka sina elkostnader?– Se över din elförbrukning och försök att identifiera energislukande apparater och lösningar som finns i ditt hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om