Semlans all time high i dag

Vi börjar längta efter den här bullen redan efter jul men i dag är det all time high för detta "välgräddade" bröd-semlan! Det är ju fettisdag.

SÖTT. Semlan är ett måste i dessa tider. Ett vårtecken så gott som något. Här får sig några nybakade samlor en puff av florsockret.

Foto: Håkan Gidlöw

SÖTT. Semlan är ett måste i dessa tider. Ett vårtecken så gott som något. Här får sig några nybakade samlor en puff av florsockret. Foto: Håkan Gidlöw

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-03-08 06:00

På bagerierna går ugnarna varma från nattens småtimmar och fram till man öppnar dörrarna för kunderna. En av dem som, knådar, spritsar, och pudrar är Lima Narasinghe, ägare till Gammelstads bageri.

- Natten mot fettisdagen börjar vi baka klockan 02.30 och vi är åtta personer som hjälps åt. Det handlar om cirka 4.000 semlor som ska produceras, säger Lima.

Intensiv dag
Denna dag är den mest intensiva på hela semmel-säsongen berättar hon:

- Ja redan efter jul börjar kunderna fråga efter semlor och nu är det som mest. Det är mycket beställningar från företag bland annat. Om två veckor minskar försäljningen och då bakar vi bara på tisdagar, säger Lima som tycker att det är roligt fast det är en smula hektiskt.

- Folk kommer hit ut från stan och köper, säger hon glad över betyget.

- Man gör sin egen mandelmassa - genuint ska det vara, förklarar Lima.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om