Sekellång körsång ska firas

Ja de har levat uti hundrade år! Under 2008 firar Luleå-Gammelstads manskör ett sekel och det startar med en hejdundrande jubileumskonsert i Kulturens hus i dag nyårsafton. Dagen till ära är all musik specialskriven, av körens ledare sedan 14 år Lennart Johansson. År 1908 var startskottet för kören och år 2008 är i sig ett startskott på nästa era i sångens tjänst.

SISTA PLATS. "Vi fyller hela konsertlokalen 1.000 stolar, till sista plats", konstaterar körledaren Lennart Johansson som dessutom skrivit all musik för jubileet, något han jobbat med under en fyraårsperiod. På hans högra sida körens ordförande Rune Björnström som ser fram emot många nya sköna sångarår i en välfungerande manskör.

SISTA PLATS. "Vi fyller hela konsertlokalen 1.000 stolar, till sista plats", konstaterar körledaren Lennart Johansson som dessutom skrivit all musik för jubileet, något han jobbat med under en fyraårsperiod. På hans högra sida körens ordförande Rune Björnström som ser fram emot många nya sköna sångarår i en välfungerande manskör.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2007-12-31 01:45
- Det är en bra amatör-manskör med ett gott rykte, säger Lennart Johansson som sedan 1993 hållit i taktpinnen för den 70-hövdade kören. Att kvalitén kören besitter och dess nöjda publik borgar för en fortsättning tycker både han och körens ordförande och medlem sedan 36 år, Rune Björnström.- Vår körledare Lennart har skrivit all musik och texterna och arrangemangen till jubileét. Det är ganska ovanligt att man har tillgång till det, säger Rune Björnström, inte så lite nöjd och stolt över det musikaliska kapital man har att ösa ur. - Jag har skrivit sammanlagt 165 sånger, berättar Lennart Johansson och nämner att här är även Old Town Gospel Choir mottagare av exklusivt sångmaterial.För att göra en sekellång historik kort så startade kören som Luleå allmänna manskör. Året var 1908 och initiativtagaren P.E.R Englund som var musikdirektör. Luleå allmänna manskör och Gammelstads manskör inledde samarbete 1951 och de båda körerna gick samman 1985. Dagens ordförande för kören, Rune Björnström som snart har fyra decenniers överblick av körens verksamhet, är glad över den kontinuitet som råder i ledning men även i medlemskapet. Båda sakerna anledning till att kören går bra. - Två av våra medlemmar har varit med väldigt länge och är fortfarande viktiga i kören, det är Kurt Boman, 84 år, som gör sin 66:e säsong! och Jakob Ingeland, 82 år, som "bara" ståtar med 58 år. Nya medlemmar
Men Rune och Lennart gläds också över tillströmningen av nya män i kören, som faktiskt en tid haft en kvinnlig ledare ,Gunilla Forsell.- De som är under 30 har vi väl inte så lätt att få med men annars är intresset stort och vårt krav är bara att man ska kunna sjunga, säger Rune Björnström. Han konstaterar förnöjt att det har upptäckts riktiga guldkorn i körens historia. Ett bra exempel på det sjunger solo nu på jubileumskvällen. - Operasångaren Ulric Björklund från Brändön. Han upptäcktes av Lennart Johansson, berättar Rune Björnström.Bra ledare, duktiga sångare, gott föreningsskap och en fantastisk och tacksam publik. Räcker det då för att fortsätta leva uti hundrare år till?- Det är viktigt att skapa förutsättningar för framtiden. Att ha koll på vad folk vill höra. Visst vi ska bevara det traditionella, men vi ska också förnya oss och det gör vi, säger Lennart Johansson som i sig hör till de som är viktiga i förnyandet med sin egen musik. Att man sen i den 70 man starka kören också vänder blickarna utåt och åker på turnéer och sen har en skön stämning i sin samvaro i kören är också viktigt, menar Rune och Lennart.Det nya jubileumsåret 2008 bjuder på nya utmaningar.- Ja, vi ska bland annat åka till USA, inte hela kören utan ett urval, det är dyrt att göra sådana här resor säger Rune. Man har varit på amerikaturné förr men nu går färden till Seattle och Portland. Tillsammans med körsångare från övriga Sverige ska man medverka i en "Sverigekör" som Lennart Johansson kommer att leda over there.I kväll, om inte stark kyla hindrar, sjunger kören på trappan till Kulturens hus 20 minuter före tolvslaget. Sedan skålar man med landshövding och andra inbjudna samt de som lyckats få tag i en biljett till jubileumsfesten. Och en nyårsönskan lär väl vara att få leva i 100 år till.Sist så bjuder Lennart Johansson här på några textrader ur sin nyskrivna musik som urframförs på festen:"Att nära min vän få leva, vars hjärta som liknar mitt att under min tid få vara, den som inte söker sitt. Då når jag min högsta önskan, om trohet som ej tar slut den bär oss genom tider, var timme och var minut".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om