Två skepp kommer lastade med ungdomar. Under de senaste veckorna har segelintresserade ungdomar fått chansen att följa med på båtar och resa genom Bottenviken.
En av ungdomarna på Atlantica är Matilde Borg, 17, från Göteborg. Hon gör i år sin andra segling.
– Man har väntat på de här veckorna hela året. Det är årets höjdpunkt.
Tanken är att ungdomarna ska lära sig hantera olika verktyg ombord och kanske i framtiden kunna leda ett större fartyg. Trots att de två skeppen fungerar lite annorlunda ska upplevelsen vara densamma.
Elias Wennersten, skeppare på Atlantica, är nöjd med årets resa och besättning.
– Resan har varit fin, vi har stannat på några ställen längs vägen. Resan handlar om mer än bara segling, de lär sig samarbete och grupplanering.
Atlantica byggdes 1981 och ska efterliknar Gratitude, en av stiftelsens äldre båtar. I vanliga fall brukar båten sätta styr mot de brittiska öarna men i år blev det annorlunda.
– I år var det oklart med restriktionerna hur pass öppet det skulle vara. Så vi la om programmet till att segla så långt som möjligt inom Sveriges gränser, säger Elias Wennersten.
För eleverna startade resan i Stockholm och tar nu slut i Luleå. De gamla eleverna får ta sig hem för egen maskin. Båten fylls med nya elever på fredag som ska segla tillbaka till huvudstaden.
Matilde Borg hoppas inte att den här seglingen blir hennes sista.
– Det jag hoppas på nu är att kunna bli instruktör på skeppet. Det är ett mål att kliva upp flera rang. Nu är vi ju bara elever.
Shamrock byggdes 1915 och användes som fraktfartyg och fiskefartyg till 1969 då den istället började användas som segelbåt för människor som vill lära sig segling och ha en gemenskap.
Totalt var det ett 40-tal ungdomar ombord på de två fartygen. Men få av dem kommer från landets norra delar, något som Ludvig Eurén, ledare på Shamrock, tycker är en trist utveckling.
– Det var ett fåtal med för något år sedan. Men sådana här saker sprids mycket från mun till mun. Det är något vi får jobba på, säger han.
Intresset för båtarna gick inte att ta miste om hos Luleåborna. Flera barn fick hoppa på båten och för en kort stund kalla sig sjömän. Även äldre stannade till och pratade med besättningen under förmiddagen.
Shamrock ägs av Skeppholmsgården och Atlantica av Svenska Kryssarklubbens Seglarskola.