Efter en flera år lång process är det dags för kommunen att skicka ut utvecklingsplan Porsön på granskning. Planen pekar ut hur Porsön ska utvecklas till år 2040 och i det aktuella förslaget finns några nya vägval jämfört med tidigare förslag.
Porsövägen kommer på sikt att få en ny utformning, då kommunen planerar att höja upp vägbanan mellan Universitetsvägen i söder och Laboratorievägen i norr, så att Porsövägen hamnar i plan med campus och centrum. Längs med Porsövägen kan det då byggas hus med bostäder för 200-300 personer och lokaler för verksamheter.
På den stora parkeringsplatsen i Porsö centrum ska det byggas ett trygghetsboende, som kan bli fyra våningar högt. Porsön saknar såväl vård- och omsorgsboende som trygghetsboende.
På Udden planeras ett område med nya bostäder för 100-150 personer, kommunen förordar bostadsrätter. Bostadshusen ska ha varierande höjder och kan få bli upp till sex våningar höga. Skogen mot Björkskataleden ska behållas. Infart till det nya bostadsområdet ska ske via Forskarvägen, med en parkering vid infarten. Behovet av en ny busshållplats ska utredas.
I Assistentvägens ände, där återvinningen finns, planerar kommunen att bygga nya gruppbostäder.
Campusområdet kan förtätas med ny bebyggelse eller påbyggnader, som kan få bli upp till sex våningar höga.
Norr om campus finns i dag stora parkeringar, en del studentbostäder samt Wibergsgården som LTU använder för representation. På sikt kan här byggas lokaler för verksamheter kopplade till universitetet, mindre service samt bostäder för 200-300 personer samt en förskola.
I utvecklingsplanen föreslås också en ny rak väg i östvästlig riktning som ska ersätta Laboratorievägen. En mindre park ska anläggas söder om Wibergsgården och skogen norr om Wibergsgården ska bevaras. Ett parkeringshus ska utredas i områdets västra del.
I campusplanen som LTU, Akademiska hus och kommunen tog fram för tio år sedan fanns förslag på en portalbyggnad tvärs över Haparandavägen och trädplanteringar längs Haparandavägen. Det blir inget av det.
– Det föreslås inga förändringar vad gäller Haparandavägens funktion, utan det är en jätteviktig infart till Luleå och den är också väldigt viktig för räddningstjänsten, för framkomlighet, säger Frida Berglund, strateg.
Istället väljer kommunen andra åtgärder för att koppla ihop campus med Luleå Science Park.
– Vi löser det med att tillföra bebyggelse på båda sidor och förstärka Regnbågsalléns förlängning till Science Park genom åtgärder på den befintliga gångtunneln, säger Frida Berglund.
Området mellan Haparandavägen och campus ska i framtiden bebyggas med kontor, lokaler för mindre service och bostäder för 300-400 personer. Den nya bebyggelsen får bli fyra till åtta våningar hög, enstaka byggnader kan få bli högre än så. Behovet av parkeringsplatser ska lösas med parkeringshus. I Regnbågsalléns förlängning ska ett nytt torg anläggas.
Luleå Science Park kan få högre bebyggelse än i dag, fyra till åtta våningar hög. Enstaka byggnader kan få bli högre än åtta våningar där det bidrar till visuella eller funktionella värden.
Ytterviken ska ändra karaktär på sikt, de störande verksamheterna som finns där i dag ska ersättas av mer universitetsanknutna verksamheter. Eftersom området har varit en soptipp måste utbredningen och förekomsten av föroreningar i marken utredas.