Strax efteråt stoppas han och kontrolleras av en polispatrull. Mannen som kommer från Luleå förnekar brott, vilket innebär att ärendet leder till åtal och går till domstol.
Några månader senare spelas filmen med trafiköverträdelsen upp i Luleå tingsrätt inför domaren och nämndemännen. Polismannen Martin Holmström är kallad som vittne och berättar om hur allt gick till.
Mannen döms till böter på 2 500 kronor.
I myndighetsvärlden talar man inte om drönare utan om UAS (unmanned aircraft system) när man syftar på utrustningen i sin helhet inklusive fjärrkontrollen, berättar Martin Holmström. Själva flygmaskinen kallas UAV (unmanned aerial vehicle)
2018 startade svenska polisen ett projekt med UAS och vid årsskiftet blev det ett permanent inslag i organisationen.
Det krävs en speciell utbildning på en vecka för att få flyga och Martin Holmström var en av de som fick frågan att utbilda sig till UAS-pilot.
– Jag är teknikintresserad så jag tackade ja.
Han tar med sig Kurirens reporter till Bensbyn för att visa hur det går till att flyga. Det finns en anledning till att han vill vara en bit utanför stan.
– Ska man vara närmare än fem kilometer från flygplatsen behövs ett särskilt tillstånd, förklarar han.
Med den lilla flygmaskinen som han styr med en fjärrkontroll kan han både söka igenom ett område och fota eller filma det.
Ingripandet på Rutiksvägen var det första han var med om när det gäller användning av UAS inom trafikövervakning berättar han.
– Drönare kan i princip användas i all polisiär verksamhet, trafikövervakning är bara ett exempel.
Ett annat användningsområde är dokumentation brottsplatser.
– Det ger en väldigt bra översikt.
Ett tredje användningsområde där den kan vara till mycket god hjälp är vid sökandet av försvunna personer.
– En kollega till mig hittade en vilsen person i en skogsdunge i Norrbotten ifjol. Själv var jag med och sökte efter den försvunne fiskaren i Kalix skärgård i höstas. Att använda drönare är ett väldigt bra sätt att söka igenom stora och otillgängliga ytor och vatten.
Finns det några svårigheter eller utmaningar med att jobba med drönare?
– Det finns många faktorer som man måste ta hänsyn till, till exempel väder, ljusförhållanden eller om det finns människor eller egendom i närheten. När vi flyger UAS måste vi även ha kännedom om vilka regler som gäller för det luftrum vi kommer att flyga i. Ofta behöver vi samverka med Luftfartsverket. Vi måste också alltid följa Kamerabevakningslagen.
Kamerabevakningslagen innebär att de som huvudregel inte får filma så nära att någon människa kan identifieras. När de söker efter en försvunnen person är det annorlunda, men då behövs beslut av vakthavande befäl eller annan behörig chef.
Polisen har köpt in flera typer av drönare. Martin Holmström tycker att det är en bra satsning och tror att de kommer användas mer och mer.
– Min personliga uppfattning är att kostnaden i förhållande till den utökade förmågan är välinvesterade pengar som faktiskt gör skillnad. Polisens förmåga att snabbt kunna söka av stora områden efter försvunna personer ökar markant och vi sparar mycket tid och personal på att använda UAS istället för att söka till fots.
Även vid trafikbevakning finns fördelar.
– Vi kan på ett objektivt sätt dokumentera brott vilket faktiskt ökar rättssäkerheten.