Se: Här lyfts traktorn upp från älvens botten

Luleå kommuns förlista traktor är nu bärgad. När traktorn väl var fäst till vinschen dröjde det inte länge innan den var på säker mark igen.

Den uppsågade vaken var inte onödigt stor. Den lilla traktorn kunde efter viss riktningsjustering smidigt lyftas upp ur vattnet.

Den uppsågade vaken var inte onödigt stor. Den lilla traktorn kunde efter viss riktningsjustering smidigt lyftas upp ur vattnet.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-01-27 14:15

Det var 13 januari som en av kommunens traktorer gick genom isen alldeles bredvid Bergnäsbron. Föraren kunde lyckligtvis ta sig ur traktorn innan den sjönk till älvens botten på ett djup av omkring 13 meter. Där har den legat sedan dess och väntat på bärgning.

Dykab, som har sin bas bara hundratalet meter från olycksplatsen, fick i uppdrag att plocka upp den.

Efter förberedelser under tisdagen var det så dags för lyftet under onsdagen.

En rektangulär vak, inte särskilt stor men tillräckligt stor för den lilla traktorn, hade tagits upp och vid sidan av vaken fanns två metallbalkar. På dessa stod en lyftbalk på hjul, hjul som sedan skulle rullas i ett spår på metallbalkarna för att få traktorn på säker is igen.

Vid 13-tiden skickades dykare ner för att fästa stroppar i traktorn som i sin tur fästes i vinschen.

En traktor som lyfts upp genom ett hål i isen når givetvis oerhört höga gubbdagispoäng och visst fanns det en tapper skara män på Bergnäsbron som trotsade minusgrader, snö och hård vind för att bevittna den ovanliga bärgningsinsatsen.

Med vaken just nedanför bron och dessutom högtalare där det gick att höra dykarens rapporter från botten gjorde eventet till synnerligen rafflande för den frusna skaran. När dykaren gått under ytan hördes ganska snart:

– Och här ligger det en traktor. En grön. Djup 13, 3 meter.

Dykaren var nere i cirka 30 minuter och fick under dessa minuter nedskickat utrustning som behövdes för att fästa stropparna på ett bra sätt. 

John Nyström, vd för Dykab, kunde summera en lyckad bärgning. 

– Det var hyfsat rent på botten. Det som vi inte riktigt hade räknat med var att det inte gick att koppla i bågen. En kommunikationsmiss mellan oss och kommunen. Men vi hittade lyftöronen till den så det vara bara koppla i dem som man ska göra. Sedan är det inte så stora bekymmer, det tar bara några minuter att lyfta upp den, säger John Nyström

För Dykab är detta inga konstigheter men det innefattar ändå dykare under is och ett lyft vilket kräver en hel del förberedelser, säkerhetsrutiner och personal på plats.

När traktorn väl var på isen drogs den direkt iland där en ny transport väntade.

– Det är viktigt att den kommer in så fort som möjligt så inte allt fryser ihop. Vi lyfte den på en släpvagn och kommunen har kört iväg den för reparation på Norrmaskiner, säger John Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!