Här lastas drygt 100 polisfordon av inför toppmötet

Under fredagsförmiddagen lastades drygt 100 polisiära fordon av på Coop arenas och LLTs parkering i Luleå – detta med anledning av nästa veckas EU-toppmöte.

Många polisfordon anlände till Luleå på fredagen.

Många polisfordon anlände till Luleå på fredagen.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2023-05-26 12:31

Det kommer råda ökad polisiär närvaro och poliser från hela Sverige har kommenderats till Luleå i samband med EU-toppmötet. På fredagsmorgonen lastades även ett stort antal polisiära fordon av på Coop arenas parkering, men på mindre än en timme hade samtliga flyttats till ett annat ställe i Luleå. 

– Det är ju en ganska stor kommendering, så bilarna som finns i Luleå räcker inte till. Och det är vissa specialbilar också som används i samband med den här typen av evenemang, säger Kenneth Bergquist, kommenderingschef för EU-toppmötet.

Var kommer fordonen ifrån?

– Vi får förstärkningar från flera andra polisregioner och nationella förstärkningar, så de kommer från i stort sett hela Sverige. Sen är det dumt att transportera dem från Skåne, men från stora delar av övriga Sverige kommer de.

Hur ofta transporteras polisiära fordon till andra regioner i Sverige?

– Det gör man egentligen så fort det blir den här typen av stora möten som kräver ett stort säkerhetspådrag. Så fort det blir transporter som är längre, där det blir orimligt att vi sitter och kör bilarna och sen ska ha någon typ av möjlighet att jobba när vi väl kommer fram, det är inte ovanligt. Sen är det kanske lite ovanligare i region Nord, för att vi kanske inte alltid har den här typen av möten på det sättet, säger Kenneth Bergquist.

André Hansson, polisassistent, är fordonsavsvarig före, under och efter toppmötet. Han berättar att det kommit drygt 100 fordon av olika sorter till Luleå under fredagen.

– Exakt vilken typ av fordon vet jag inte men det handlar främst om vanliga patrullbilar, hundbilar och motorcyklar, säger André Hansson.

Även bombgruppens fordon, som normalt är placerad i Umeå, fanns med bland de nykomna. Lägg därtill några polisbussar samt sambandsfordon.

När tidningen är på plats vid Luleå lokaltrafiks stora asfaltsparkering har två långtradare från Uppsala just anlänt.

På långtradarna fanns patrullbilar, civila polisbilar och ett 20-tal polismotorcyklar.

André Hansson säger samtliga polisfordon som kommer att användas under toppmötet kommer söderifrån.

– Våra egna polisbilar kommer inte att användas under mötet. Vi behöver vår egen fordonspark till den ordinarie bevakningen, säger André Hansson.

Drygt 100 fordon kom till Luleå på fredag, nästa torsdag ska samtliga fordon transporteras tillbaka till södra Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!