Köttbullsmaskinen som även klarar biffen

Nu är det slutrullat för hand. Luleå kommun har köpt in tre färsformare som rullar upp till 6 000 köttbullar i timmen. På torsdagen var det premiärrullning på Björkskataskolan i Luleå.

Med hjälp av färsmaskinen fyller Patrik Fagervall ett ugnsbleck på någon minut.

Med hjälp av färsmaskinen fyller Patrik Fagervall ett ugnsbleck på någon minut.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-03-03 07:30

Om sanningen ska fram så har det inte handrullats köttbullar på Björkskataskolan på många år – om ens någonsin. Det går cirka 400 elever på skolan och att handrulla flera tusen köttbullar är inte realistiskt för tre personer. När rätten serverats tidigare har det snarare handlat om färdiga köttbullar som värmts upp.

Men nu är det andra tider. I slutet av förra året köptes totalt tre färsformare in och en av dem återfinns i Björkskataskolans kök, där Katarina Isaksson, Mihane Nordin och Patrik Fagervall arbetar.

I dag är det Patrik som kör maskinen och när han vrider upp till högsta hastighet går det undan. Det går snabbt att fylla ett ugnsbleck som rymmer cirka 60 köttbullar. 

– Man måste komma in i rätt takt, säger han.

Maskinen klarar av att leverera mellan 2 400–6 000 köttbullar per timme, beroende på vilken hastighet som valts. Den levererades före jul men det är först i dag som köttbullspremiären sker.

– Det tog ett tag att få till den rätta smeten. Den ska vara lite tjockare för att hålla ihop, säger Patrik Fagervall som har arbetat i skolköket i sju år.

Men även om det är en maskin som gör det största delen av arbetet krävs det lite mänsklig handpåläggning. Köttbullarna måste skrapas av från skivan och placeras på ugnsblecket, ett monotont arbete.

– Jag gjorde 17 ugnsbleck i går och känner av det i armen i dag, säger Mihane Nordin.

Maskinen har en roterande skiva med hål där färsen trycks ut och det finns olika skivor för att få olika storlekar på biffarna. Köttbullarna ser mer ut som små puckar eller minibiffar. Det går även bra att använda vegetariska ingredienser.

– Man kan göra precis vilken färs man vill, det gäller bara att den har rätt konsistens. Vi har bland annat provat att göra kikärtsbiffar, morotsbiffar broccolibiffar, säger Katarina Isaksson.

undefined
Katarina Isaksson provsteker några av de maskinrullade köttbullarna.

Katarina Isaksson har arbetat i skolans kök sedan 2003 och stortrivs.

– Jag har fastnat. Jag tycker om köket och har bra arbetskamrater, säger hon.

Egentligen skulle det inte serveras köttbullar i dag men köket har ändrat i menyn för Kurirens skull – och eleverna lär inte sörja. Köttbullar går alltid hem. 

– Barnen kommer att bli jättelyckliga, säger Katarina Isaksson.

undefined
Provstekning av de maskinrullade köttbullarna som även innehåller cirka 40 procent riven potatis.

Vad eleverna däremot inte vet är att köttbullarna innehåller cirka 40 procent riven potatis, vilket är en del i kommunens klimatarbete med mer vegetariskt i maten. Frågan är om de ens kommer att märka någon skillnad.

– Köttbullarna är supergoda, konstaterar Mihane Nordin.

Jens Drugge är enhetschef på resurscentrum måltider och har köpt in tre färsformare till de kök som han ansvarar över. Förutom Björksakataskolan har även Ormbergsskolan och Benzeliusskolan numera varsin maskin. 

– De köptes in för att köken ska kunna göra olika sorters biffar på ett smidigt och enkelt sätt nu när vi ska gå mer mot hemlagad mat som är näringsriktig och hållbar, säger han.

Maskinerna kostade cirka 100 000 kronor styck, en investering som på sikt kommer att tjänas in.

– Det fanns utrymme i budgeten och vi har även fått tillskott från kommunen. Man kan spara mycket pengar på att göra egna biffar, halvfabrikat är mycket dyrare, säger han.

Men vinsten är inte bara ekonomisk. Tillverkar man egna biffar är det lättare att styra näringsinnehåll och ta tillvara på rester för att minska på svinnet.

– Till exempel överbliven kokt potatis kan malas ner och användas i biffar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!