SE: En titt in i Riksbankshuset i Luleå

Om Riksbankshuset var en person – hur skulle du beskriva det då? "Ja, det är ju en väldigt stilig person", säger Annika Högström, grundare av Luleåföretaget Läkarjouren som har huserat i lokalerna sedan 2009. Riksbankshuset är en av fyra byggnader som kan utses till Luleås finaste byggnad.

På den våning där det sägs att bankchefen bodde finns den här gamla kakelugnen i ett av de större rummen.

På den våning där det sägs att bankchefen bodde finns den här gamla kakelugnen i ett av de större rummen.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-05-22 10:26

På en tavla i ett av rummen finns en äldre bild på Riksbankshuset med text i gammal stil under, där huset beskrivs som ståtligt och stadens stilrenaste och mest tilltalande byggnad.

Annika Högström är inne på samma linje när hon beskriver det.

Stilig, är ordet, om egenskaperna ska liknas vid en person.

– En kreativ person som är både modern och har mycket historia bakom sig, säger hon.

Läkarjouren är ett vårdbemanningsföretag som startades för 35 år sedan och finns på två plan i huset. De har ett 40-tal medarbetare på plats men även ett norskt dotterbolag. Annika Högström är i dag styrelseordförande. 

Hur är det att jobba i det här huset?

– Det är väldigt trevligt just för att det är en blandning av det här gamla, samtidigt som det är en modern kontorsmiljö också. De olika rummen har sina olika karaktärer som gör att det blir en spännande miljö.

Det sägs att det finns en våning där bankchefen bodde?

– Ja, just det. Vi sitter i den just nu. Nu vet jag inte om det är riktigt sant men det sägs så i alla fall, att hela det här våningsplanet, där bodde han då med sin familj. Och i den nedre våningen var själva kontorsrörelsen.

Vilken del av huset tycker du bäst om?

– Det är svårt att säga. Det är ett vackert hus, fina rum och gamla detaljer bevarade. Gamla kakelugnar till exempel. Jag tycker alla rum är fina, med olika funktioner.

Finns det något annat hus du hellre skulle vilja jobba i?

– Det är svårt att tänka sig något annat just i dag som kan motsvara den här fina estetiska miljön och det är ett bra läge. Det är centralt. 

I dag är sista dagen att lägga sin röst på den byggnad du tycker ska utses till Luleås finaste byggnad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!