En titt in i Ebeneser: "Vackert på utsidan och insidan"

"Det är en spektakulär och ovanlig byggnad i stadsbilden i dag", säger Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig på Ebeneser i Luleå – ett av fyra hus som du kan rösta fram till Luleås finaste byggnad.

Vackert - både på utsidan och insidan. Så beskrivs Ebeneser av Fredrika Johansson som har huset som arbetsplats.

Vackert - både på utsidan och insidan. Så beskrivs Ebeneser av Fredrika Johansson som har huset som arbetsplats.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-05-15 13:08

Ebeneser öppnades 1905 – då som kyrka – och ligger i kvarteret Hunden. Flera andra hus i samma kvarter har rivits. 

2006 stängdes huset, efter att Luleå kommun haft det som konsertlokal och det stod kallställt. 

Fredrika Johansson har Ebeneser som arbetsplats sedan nystarten 2015. Nu är det ett föreningsdrivet kulturhus med över 200 evenemang årligen, men även projekt för att utveckla kulturella och kreativa näringar samt konferenser.

Hur är det att vara i huset om dagarna? 

– Ibland blir vi lite hemmablinda. Men det är ofta som folk kommer in, och bara wow! Speciellt nya besökare som är helt uppfyllda av huset. Och så har vi återkommande gäster både på kulturevenemang och möten och konferenser som trivs. Det är något annat. Det är en speciell miljö.

Hur skulle du beskriva huset?

–  Det är så otroligt vackert både på utsidan och insidan. Det är inte bara det man ser utifrån, för det är en spektakulär och ovanlig byggnad i stadsbilden i dag, så när man går in får man ytterligare en dimension. Så, många djup är det i huset. 

Vilken del av huset tycker du bäst om?

– Jag skulle nog ändå säga salongen, när man har släckt ner lite och man har ljus och så på scenen, och riggat scenen. Lokalen i sig är fantastisk. Men när man får något på scenen och får belysa den är det pricken över i:et.

Du kan lägga din röst på något av de fyra husen på vår sajt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!