SD vill lösa elbristen i Norrbotten – med kärnkraft

Bygg ut kärnkraften även i Norrbotten. Det är Sverigedemokraternas radikala förslag på hur den annalkande krisen med elbrist ska lösas.

Forsmark är ett av de kärnkraftverk som är i drift i Sverige. Nu vill Sverigedemokraterna att kärnkraften ska byggas ut i Norrbotten.

Forsmark är ett av de kärnkraftverk som är i drift i Sverige. Nu vill Sverigedemokraterna att kärnkraften ska byggas ut i Norrbotten.

Foto: Eva Nevelius

Luleå2021-06-27 11:00
undefined
Stamnätet vid kusten och Boden är överbokat. Förstärkning av nya ledningar behövs.

– Jag förstår att vi har en kontroversiell syn på saken. Men om man ställer kärnkraften mot alternativen är det lätt att ta ställning, säger Marianne Sandström, SD:s gruppledare i regionfullmäktige.

Vi har i ett antal artiklar belyst problemet med elförsörjningen av de stora industriprojekt som planeras i Norrbotten, exempelvis H2 Green Steel och LKAB/Hybrits planer. Elöverskottet i norra Sverige räcker bara till en tredjedel av behoven.

undefined
Satsa på kärnkraften i Norrbotten. Så vill Marianne Sandström, SD:s gruppledare i regionfullmäktige, lösa den elkris som landet står inför.

Dessutom ställer projekten till problem med att andra elintensiva industrietableringar blockeras. Stamnätet i Boden och kustområdet är redan överbokat efter H2 Green Steels reservation på cirka 1400 MW.

Planen är att förnybar el ska produceras i nya vindkraftparker, men tillståndsprocesserna är långa och energikällan är inte problemfri, eftersom produktion inte sker kontinuerligt.

Marianne Sandström har följt utvecklingen och anser att den bästa lösningen, trots Sveriges riksdags begränsande beslut, är kärnkraft. Hon hänvisar bland annat till att Finland satsar på tredje generationens kärnkraftreaktorer, kallad "Europeisk tryckvattenreaktor". 

undefined
Forsmark är ett av de kärnkraftverk som är i drift i Sverige. Nu vill Sverigedemokraterna att kärnkraften ska byggas ut i Norrbotten.

– Finländarna bygger nya kärnkraftverk i Åbo och i Pyhäjoki. Det är framsynt och Norrbotten kan bli en föregångare i Sverige genom att välkomna detta. Sverige måste tänka om. Annars är jag säker på att vi ganska snart hamnar i ett läge där vi tvingas köpa el från finsk kärnkraft, säger hon.

Hur tänker du kring riskerna?

– Det finns alltid risker med kärnkraft. Men tekniken finns och Sverige har de resurser som krävs. Dagens reaktorer är väldigt säkra.

undefined
Det är inte realistiskt att vindkraften ska kunna täcka elbehovet i framtiden. Här vindsnurror i Markbygden.

Sandström anser att planerna för vindkraften inte är realistiska.

– För att svara mot behovet krävs det 10 000-tals vindkraftverk. De påverkar landskapsbilden och det finns inga bra lösningar på hur man ska ta hand om utrangerade vindkraftverk. Vattenkraften är också ett dåligt alternativ. Våra orörda älvar är unika och spelar stor roll för besöksnäringens attraktionskraft.

Tror du någon vill köpa el som inte är förnybar i framtiden?

– Absolut. Alla efterfrågar inte förnybar el. Det går att särskilja produktionen.

undefined
Priset för att bygga ut vattenkraften ytterligare är för dyrt, anser SD. Här Laxede kraftstation i Lule älv.

Var ska reaktorerna placeras?

– Det behöver utredas. Men utgångspunkten är att den geografiska placeringen inte spelar så stor roll, utan helt enkelt där det gör mest samhällsnytta. Det kan vara både i inlandet och vid kusten, säger Marianne Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!