SD-toppen: "Staten ska inte detaljstyra"

Marianne Sandströms (SD) viktigaste fråga inför valet är att alla norrbottningar ska ha rätt till en likvärdig sjukvård. "Det kanske får kosta mer att bedriva sjukvård i Norrbotten än i ett storstadsområde", säger hon.

Marianne Sandström började engagera sig politiskt 2017 men det var två år innan som hon hittade Sverigedemokraterna.

Marianne Sandström började engagera sig politiskt 2017 men det var två år innan som hon hittade Sverigedemokraterna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-08-10 06:00

Hon är inte bara politiker, utan även jurist och mamma. Det är med familjen, gärna vid havet eller på en skoter om våren, som Marianne Sandström trivs bäst.

– Jag skulle gärna vilja ha en stuga utanför Sangis när det finns tid för det. Jag trivs vid vatten, det är så rogivande, säger hon.

Marianne Sandström är jurist och oppositionsråd för Sverigedemokraterna. Att det blev advokatyrket och sedermera politiken som hon fastnade för är kanske inte så konstigt. Hela livet har hon nämligen varit den som tar tag i saker:

– Jag har alltid varit den som säger ifrån och är inte särskilt konflikträdd. När jag var yngre och jobbade i hemtjänsten fick jag reda på att den ordinarie personalen inte fick ersättningen de borde ha och ringde facket. Det har kommit naturligt att stå upp för orättvisor.

2015 hittade hon Sverigedemokraterna men inte förrän 2017 började hon engagera sig politiskt.

undefined
Marianne Sandström började engagera sig politiskt 2017 men det var två år innan som hon hittade Sverigedemokraterna.

– Jag kände igen mig i deras politik, familjevärderingar, att föräldrar ska få bestämma själva. Jag tycker inte att staten ska detaljstyra som den gör nu. Vi vill förstatliga sjukvården för att det ska bli en mer jämlik sjukvård och ta bort regionerna. 

– Då försvinner min roll, rent krasst, men det är där vi står. Det ska inte spela någon roll var du bor, alla ska få en jämlik sjukvård.

Det har stormat en del kring partiet, bland annat när flera toppkandidater i Luleå lämnade partiet efter interna strider.

– Vi är ett ungt parti, framför allt i Norrbotten. Vi har fortfarande lite växtvärk och då är det naturligt att det är lite "hela havet stormar". Nu finns det andra som inte varit så framträdande som nu tar plats, och jag tror på sikt att det kommer bli bra i Luleå.

Hur bra är det under ett valår?

– Ibland är det bättre om det lossnar innan ett val än att man går in i en ny mandatperiod med medlemmar som det inte fungerar optimalt med. Jag tror att det finns en bra dynamik bland de som kommer in i kommunfullmäktige nu och blir ett mindre hetsigt debattklimat. Det har varit ett lite hätskt debattklimat innan och fokus har kanske inte legat på vår politik utan mer på att röra upp känslor och synas i media.

undefined
"Jag trivs väldigt bra vid vatten", säger Marianne Sandström.

– Det är inte det förhållningssättet vi vill ha, vi vill föra fram vår politik.

Det går inte att prata val 2022 utan att prata om vårdkrisen: de långa väntetiderna, bemanningsproblemen och den dålig arbetsmiljön. Hur ska man komma tillrätta med problemen? Marianne Sandström säger att det viktigaste är att lyssna på medarbetarna:

– Jag har full förståelse för att man blir förbannad när man schemalägger på ledig dag. Jag tror att vi måste ligga över rikssnittet när det gäller löner för att locka folk till Norrbotten, vi ligger under i många yrkeskategorier. Det kanske får kosta mer att bedriva sjukvård i Norrbotten än i ett storstadsområde.

Det gäller att värna om arbetsmiljön, menar Sandström, vilket regionstyrelsen vet alldeles för lite av enligt henne:

– Mycket av informationen kommer från media innan det ens diskuteras i regionstyrelsen. Vi diskuterar arbetsmiljöansvaret alldeles för lite.

– Det har varit återkommande. Från majoritetens sida säger man att det var såhär på sossarnas tid, men det är de som bestämmer inriktning och har tagit över.

Hon säger att det finns för- och nackdelar med regionstyret i dag. Men framförallt hade hon trott att det skulle komma en satsning på vårdpersonalen i och med Sjukvårdspartiet, något hon menar inte hänt.

undefined
"Det ska inte spela någon roll vart du bor, alla ska få en jämlik sjukvård", säger Marianne Sandström

– Det är ju framförallt det som de gått till val på. Istället prioriterar man andra saker och flyttar fokus. Rent krasst kan vi se att det inte blivit så mycket bättre. Folktandvården krisar ännu mer jämfört med föregående styre och det är fler Ivo-anmälningar nu.

Hon säger att den i särklass viktigaste frågan är den om en jämlik sjukvård för norrbottningarna.

– Alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Vi har ett bra debattklimat i regionen men det påverkar ju hur det ser ut på riksnivå. Jag tror att vi har störst möjlighet att samarbeta med de borgerliga partierna även om S närmar sig oss i allt fler frågor, framför allt på riksnivå där man nu för fram politik som vi förde för flera år sedan, exempelvis avseende skärpta straff och åtstramning i migrationspolitiken.

– Hade det varit på Per-Albin Hanssons tid hade vi inte fyllt någon funktion. Vi är det arbetarparti som Socialdemokraterna en gång i tiden var för Sverige.

Om Marianne Sandström

Namn: Marianne Sandström 

Ålder: 42

Familj: Sambo, två barn 

Utbildning/yrke: Examen i ekonomi och juridik, yrke advokat

Förebild: Ruth Bader Ginsburg 

Lyssnar på: Sommarpratarna 

Hjärtefråga: God och jämlik sjukvård 

Viktigaste valfrågan: Sjukvården 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!